Mennyibe kerül, ha beteg a gyerek?

 In Egészség és életmód

Nátha, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás, kötőhártya gyulladás, három napos láz, bárányhimlő, skarlát, mumpsz – ezek a leggyakoribb gyerekbetegségek hazánkban. A legtöbb szülő tisztában van ezen betegségek tüneteivel, kezelési módjával, azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy mennyibe is kerül pontosan a családnak, mire a gyerek meggyógyul” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

A Kutató Centrum 2012-es felmérése szerint egy átlagos influenza vírusból való kilábalás ára 5 és 10000 forint között mozog, és ez mindössze a gyógyszereket jelenti. Akkor viszont még nem számoltunk a házi patika azon extra költségeivel, amelyekkel a szülő igyekszik hozzájárulni gyermeke mielőbbi gyógyulásához. Ide tartoznak az olyan csodaszerek, mint a méz, a savanyú káposzta, a húsleves vagy épp a citrusfélék sokasága.

Mindezek mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni a betegség további járulékos költségeiről, amilyen például a beteg gyermeket ápoló szülő kieső bére, vagy épp a mellette lévő bébiszitter díja” – mondja Horváth Magyary Nóra.

Magyarországon 2013. év elején 233 600 forint volt a nemzetgazdasági szintű átlagos havi bruttó jövedelem. Amennyiben a gyermekkel otthon maradó szülő ennyi bérből gazdálkodik, akkor egy egyhetes (öt munkanapos) átlagos betegállomány esetén nagyjából 10000 forint jövedelemtől esik el.

Ennél rosszabbul jár az a szülő, aki munkája miatt nem tudja a gyermek ápolását megoldani, és nagyszülői segítségre sem számíthat, ekkor ugyanis kénytelen bébiszitterre bízni a beteg gyerek felügyeletét. A bébiszitter óradíja a fővárosban és környékén átlagosan 1000 forint körül mozog, tehát a gyermek felügyelet nagyjából napi 8000 forintjába kerül a családnak, ami egy hetes betegség esetén 40000 forintot jelent.

A helyzetet tovább bonyolítja, és a költségvetést további tételekkel terheli meg, ha a gyermek esetleg kórházba is kerül – ami egy hányós-hasmenős vírus, vagy magas láz következtében gyakran megesik.

A K&H gyógyvarázs programunkkal immár 10 éve vagyunk jelen a magyar gyermekegészségügyben. Tisztában vagyunk a kórházak helyzetével, lehetőségeivel, látjuk az esetleges hiányosságokat. Támogatásaink révén olyan eszközöket, berendezéseket igyekszünk biztosítani az intézményeknek, amelyek segítik a pontos diagnózis felállítását, megkönnyítik az orvosok, ápolók mindennapi munkáját és hozzájárulnak a beteg gyerekek mielőbbi felépüléséhez” – mondja Horváth Magyary Nóra. “Az OEP nyilvántartása szerint 2011-ben az ország csecsemő és gyermekkórházaiban 4,5 nap volt az átlagos ápolási idő. Bár a beteg gyermek kórházi kezelését és ellátását az OEP fedezi, ilyen esetben is jó néhány további költség merülhet fel a szülők számára.”

 

beteg-gyerek

 

Ezek közül az egyik legjelentősebb az útiköltség. Feltételezhető ugyanis, hogy a szülő mind a 4 napon meg szeretné látogatni beteg gyermekét, az ötödik napon pedig haza szeretné szállítani. Ha a szülő mondjuk 20 km-re lakik a kórháztól – ami vidéki viszonylatban még nagyon is kedvezőnek mondható -, akkor egy átlagos 7 l-es fogyasztású autóval a heti látogatások költsége 5740 forintra tehető. Ehhez jön még hozzá a parkolási díj, ami a 300 forint/órás országos átlagos parkolási díjat figyelembe véve az öt alkalommal minimum további 1500 forinttal terheli meg a család költségvetését. Amennyiben a szülő távolsági busszal vagy vonattal közlekedik, akkor nagyjából 3700 forintos utazási költséggel számolhat, ami persze fejenként értendő, tehát ha mindkét szülő utazik, akkor a költség 7400 forintra rúg.

Ha a gyermek még kicsi, és a szülő szeretne mellette lenni a kórházi tartózkodás alatt, akkor a családnak további költségekkel kell számolnia. Bár a kórházaknak elvileg kötelező helyet biztosítani a beteg gyermek szülője számára is, a gyakorlatban – általában a hely hiánya és a kórház szűkös lehetőségei miatt – ez sajnos nem ilyen egyszerű. Amennyiben az anyuka nem a gyermek ágya melletti széken ülve szeretné eltölteni a 4 napot, akkor a legtöbb helyen térítési díjat kell fizetnie. Ennek összege általában 1200 és 5000 forint között mozog éjszakánként; a négy éjszakás kórházi tartózkodás ára tehát kórháztól függően 4800 és 20000 forint között van.

Amennyiben az anyuka benntartózkodása mellett, az apuka és a többi testvér is szeretné látogatni a kis beteget – ahogy az általában történni szokott – akkor az előző két tétel, tehát az útiköltség és a bentlakás díja összeadódnak. És persze akkor még nem számoltuk, hogy a látogatók némi meglepetéssel – édességgel, apró játékokkal, foglalkoztató füzetekkel – igyekeznek kedveskedni a betegnek, amelyek költségei ismét gyorsan elérik a több ezres értékhatárt.

K&H gyógyvarázs programunkkal a kezdetek óta igyekszünk hozzájárulni a kis betegek lelki egészségéhez is, mert látjuk, hogy a különböző szórakoztató programok, játékok javítanak a gyerekek állapotán, könnyebbé teszik a gyógyítást. Az elmúlt évtizedben 103 alkalommal szerveztünk szórakoztató programokat, önkénteseink 37-szer olvastak mesét és összesen 23900 könyv és játékadománnyal igyekeztünk könnyebbé tenni a gyermekek számára a kórházban töltött időt” – mondja Horváth Magyary Nóra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search