Gyerekek és a mesefigurák

 In A gyermekek fejlődése, nevelése


A mesefigurák fontossága gyermekkorban

A figurák lehetnek példaképek a kislányok (Barbie, Hófehérke), vagy a kisfiúk számára (Batman, Pókember), ugyanakkor elrettentő példák (a gonosz boszorkány) is jelen vannak ezekben a történetekben, méghozzá a negatív szereplők képében.

Hogyan választják ki a gyerekek kedvenc mesefiguráikat?
A gyermekek belső világa, és ahogyan megélik a történéseket, rendkívül erőteljes kicsi korban. A kislányok nagyon korán elkezdenek odafigyelni külsejükre, még ha nincsenek is teljesen tisztában azzal, hogy ez mit jelent. Úgy szeretnének kinézni, mint a mesebeli hercegnők, hosszú vagy rövid és színes hajjal, különböző pompás frizurákkal, kék vagy zöld szemekkel, különleges ruhákban és cipőben. Ugyanez igaz a kisfiúk esetében is, szeretnének szuperhősökké válni, életeket menteni és főleg megváltani a világot.

Miért nem játszanak már úgy a gyerekek, mint régebb?
Annak ellenére, hogy van elég gyerekpark és játszótér, egyáltalán nincs tele gyermekekkel. Egész kicsi kortól, az oviból vagy már az iskolából zongora- vagy hegedűórára tartanak, nyelveket tanulnak, aztán edzésekre járnak. Oda jutottunk, hogy már a gyerekeknek sincs ideje a játékra.

Néhány tanács a szülőknek

1. Ösztönözd arra gyermeked, hogy játsszon!
2. Te is vegyél részt abban a játékban!
3. Kövesd, hogy milyen tulajdonságai vannak a gyermeknek: ötletes, belemerül-e a játékba, új megoldásokat talál-e ki, felelősségteljesen viselkedik-e a szerepben, amit magára vett?
4. Segítsd gyermekednek fejleszteni ez előbb felsorolt készségeit!
5. Próbálj meg racionális nézeteket közölni neki a játékok segítségével, hogy kiegyensúlyozottan fejlődjön pszichikailag és viselkedésben is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search