Mítoszok a gyerekek látásáról

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek látásaMítosz: Károsítja a látást, ha túl közelről nézzük a tévét.
Tény: Habár a szülők ezt mondják, mióta a televízió beköltözött a nappaliba, mégsincs erre semmilyen bizonyíték. Kutatások szerint a kisgyerekek sokkal jobban tudnak koncentrálni anélkül, hogy megerőltetnék szemeiket, ellentétben a felnőttekkel. Így számukra nem kényelmetlen az a szokás, hogy túl közel üljenek a televízióhoz, vagy a szemükhöz közel tartsák az olvasnivalót. Mindazonáltal, a tévé közelről nézése a rövidlátás egyik jele is lehet.

Mítosz:
Ha a gyerek keresztbe néz a szemeivel, úgy marad.
Tény: A régi mondással ellentétben a szemek nem maradnak úgy, ha a gyerek keresztbe néz velük.

Mítosz:
Ha a szülők nem látnak túl jól, gyerekeik is örökölni fogják ezt a tulajdonságot.
Tény: Sajnos ez a mítosz igaz. Ha szemüvegre van szükséged, hogy jól láss, vagy problémáid vannak a szemeddel (például szürkehályog), a gyerek ezt örökölni fogja. A látással kapcsolatos családi jellemzőkről beszélj az orvosoddal.

Mítosz:
A sárgarépa javítja a látást.
Tény: Habár igaz, hogy a sárgarépa gazdag A-vitaminban, ami a látásnál nagyon lényeges, ugyanígy más élelmiszerek is tartalmaznak A-vitamint (spárga, barack, nektarin, tej). Egy jól kialakított diéta és egészésges táplálkozás megfelelő mennyiségű A-vitamint nyújthat a szervezetnek a gyerek jó látásért.

Mítosz: A számítógép használata kárt tehet a szemekben.
Tény: A számítógép nem fogja befolyásolni a gyerek látását. De ha a számítógépet hosszú időn keresztül használod, a szemek ritkábban pislognak, mint normálisan (amikor például olvasol vagy más tevékenységeket végzel). A számítógép kiszárítja a gyerekek szemeit és ez fáradtsághoz vagy fájdalomhoz vezethet. Bátorítsd arra a gyereket, hogy gyakran tartson szünetet az Interneten való szörfözés vagy a számítógépes játék közben.

Mítosz: Két kék szemű szülőnek nem lehet barna szemű gyereke.
Tény: Két kék szemű szülőnek lehet barna szemű gyereke, de ez nagyon ritka. Ugyanígy két barna szemű szülőnek is lehet kék szemű gyereke, de ez is nagyon ritka.

Mítosz:
Csak a fiúk lehetnek színvakok.
Tény: A becslések szerint a kisfiúk mintegy 8%-ának vannak problémái a színek megkülönböztetésével, míg a kislányok körében ez az arány kevesebb mint 1%.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search