Gyakori szembetegségek gyermekeknél

 In Betegségek - tünetek és kezelésekKülönböző szembántalmak léphetnek fel gyermekek esetében. A legtöbbje felfedezhető egy egyszerű szemészeti vizsgálat által már óvodás korban.

1. Amblyopia (tompalátás, lusta szem)

Az egyik szemmel való gyengén látás, amely egyébként normálisnak tűnik. Két közös ok van, a kancsalság és a különböző fénytörés hibája a két szem közt. Ha nincs kezelve, a látás visszavonhatatlan és teljes elvesztéséhez vezethet annál a szemnél, ahol ez a probléma fellép. (Addig az agyrendszer figyelmen kívül hagyja a kapott jeleket, amelyek a beteg szemtől jönnek). A legkönnyebben óvodáskorban lehet kezelni az amblyopiát.

2. Strabizmus (kancsalság)

A szemek helyzetének abnormális pozíciója – ez lehet a szemek befelé vagy kifelé fordulása, le vagy fel iránya. Ha ugyanaz a szem krónikusan rossz vonalban áll, amblyopiához vezethet. Ha kezdeti korszakban van felfedezve, a látás visszanyerhető az egészséges szem letakarásával, ami a beteg szem egészséges működéséhez vezet. Egyéb módszerek, amelyekkel a szemeket újra egyvonalban lehet állítani, sebészi beavatkozást igényel, vagy különlegesen elkészített szemüveg használatát követeli.

3. Ametrópia (hibás fénytörés)

Azt jelenti, hogy a szem optikai rendszerének kismértékű deformációjából, vagy a szemben levő izmok nem kielégítő működéséből származnak. Ennek következtében a látott kép, illetve annak egy része nem a szem megfelelő részén (a retinán) jelenik meg élesen, amit rossz látásként érzékelünk. Ugyanakkor a hibás fénytörés fáradalmat okozhat a szemeknél és/vagy amblyopiát.

4. Myopia (rövidlátás)
A légsűrűben előforduló fénytörési hiba.A távol lévő tárgyak gyengén látása. Ezt a rendellenességet általában szemüveggel vagy kontaktlencsékkel lehet kezelni.

Más hasonló szembántalom lehet a prezbitizmus és az asztigmatizmus.
Prezbitizmus, hypermetropia (túllátás, távollátás) a közelebb lévő tárgyak gyengén látása, és szintén szemüveggel és kontaktlencsével kezelhető.
Asztigmatizmus (szemtengelyferdülés): a szem előtt lévő felszín hibás görbe, amit szemüveggel lehet kezelni, ha ködös látást vagy kényelmetlenséget okoz.

Más szembántalmak azonnali orvosi vizsgálatot kívánnak, úgy mint a koraszülött retinopathia (ROP), amely a koraszülött gyermekek szembántalma, és azoknak, akiknek van a családjukban szemproblémás eset, beleértve:

1. Retinoblasztóma: a szemideghártya daganata, amely általában az első három évben jelenik meg. A beteg szem látásvesztést és fehérséget a pupillában mutathat.
2. Gyermekkori szürkehályog: egy olyan betegség, amely az újszülöttnél jelenik meg. A szürkehályog a szemlencse fokozatos elszürkülése.
3. Glaucoma congenita (veleszületett zöldhályog): egy olyan szembántalom, amit a gyermekek örökölhetnek. A hibás vagy nem teljes kifejlődése az elvezető csatornáknak a szemben, születés előtt és orvossággal vagy sebészeti beavatkozással kezelhető.
4. Genetikai vagy metabolikus betegségei a szemnek, úgy mint genetikailag öröklött betegségek, amely a gyermeket retinoblasztóma vagy szürkehályog betegségnek teszi ki, melyek rendszeres szemorvosi vizsgálatot igényelnek már egészen fiatal korban.

Ne felejtsd el megbeszélni az orvossal, ha gyermekeid hajlamosak az ilyen betegségekre!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search