Epilepszia gyerekeknél

 In Betegségek - tünetek és kezelések

beteg gyerekAz agyi idegsejtek állandó jeleket küldenek egymásnak. Amikor ez a folyamat megszakad vagy a jelek ugyanabban az időben terjednek szét rohamot okoz. Hirtelen megváltozik az ember viselkedése, tudatát veszti. A z epilepsziás roham nem fájdalmas, de lehet kellemetlen.

Ha már babádnál jelentkezett hasonló roham, még nem biztos, hogy epilepsziában szenved. Ha a rohamok többször jelentkeztek ismert kiváltó ok nékül (magas vércukorszint, magas láz), esélyes az epilepszia kimutatása gyerekednél. A nem túl heves tünetek is lehetnek más agyi vagy koponyai rendellenesség jelei is.

Mennyire számít gyakori betegségnek az epilepszia?

Az epilepszia előfordulása a gyermekek közel egy százalékát érinti.

Állandó vagy gyógyítható betegség az epilepszia?

Ez a betegség esetenként változó: bizonyos esetekben ideiglenes, de van, akinél élete végéig tart. Az epilepsziának nagyon változatos formái vannak, mind a tünetek, mind a kiváltó tényezők tekintetében. Ma az epilepsziás gyerekek 80-85%-át az orvosok rohammentessé tudják tenni és 75%-uk véglegesen meggyógyul, azaz a gyógyszerek elhagyása után sem tér vissza problémája.

Mennyire számít veszélyesnek az epilepszia?

Legtöbb esetben nem veszélyes, viszont a roham bármikor, bárhol jelentkezhet, ezért egy beteg gyerek fokozott figyelmet igényel vízközelben, magasban, forgalomas helyeken vagy máshol, ahol veszélybe kerülhet, ha hirtelen roham tör rá.

Régen az epilepsziát mentális betegségnek, fogyatékosságnak tartották. Ez tévhit, semmi köze nincs az epilepsziának a mentális betegségekhez, még akkor sem, ha az gondot okoz a gyereknek a tanulásban.

Mi az epilepszia kiváltó oka?

10 gyerekből 7-nél ismeretlen. Ezeket idiopátiás epilepsziának hívják. Mikor az epilepsziát egy baleset vagy más betegség következtében kialkult agykárosodás okoz, szimptomatikus epilepsziáról beszélünk.

Kutatások bebizonyították, hogy genetikai úton is örökölhető a betegség bizonyos típusa.

Mi alapján mutatható ki a betegség?

Az orvos elsősorban a rohamok leírása után ismerheti fel a betegséget. Konkrét kimutatáshoz azonban vérvizsgálat, CT, MRI (mely által az orvos részletes képet kap az agyról) és EEG (amely az agyi aktivitást rögzíti) szükséges.

Az epilepszia kezelése

Az epilepsziás rohamok jelentkezésének gyakorisága megfelelő kezeléssel csökkenthető. Az epilepszia elleni gyógyszerek valamint görcsoldók hatásosak ugyan, de jelentkezhetnek mellékhatások, és akkor több gyógyszer kombinálása is szükséges lehet, aminek tesztelése hosszú időt vesz igénybe.

Egyes gyerekek esetében a kevés szénhidrát, zsiradék és fehérje az úgynevezett ketogén diéta és a gyógyszeres kezelés közösen segítenek.

A 12 évnél nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél hatásos az úgynevezett VNS kezelés (vagus idegek stimulálása). Abban az esetben, ha a beteg nem reagál semmilyen kezelésre, operációra lesz szükség.

Milyen lehetőségek vannak az epilepsziás rohamok megelőzésére?

Ha gyermeked epilepsziában szenved, figyelj, hogy gyógyszereit az orvos utasításai alapján szedje, és rendszeresen vizsgáltasd meg!

Figyeld meg, mikor jelentkeznek az epilepszia tünetei, pl. ha fáradt vagy izgatott, és törekedj arra, hogy minél ritkábban kerüljön ilyen helyzetekbe!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search