Megelőzhető szaunával az izomláz?

 In Egészség és életmód

Kocogás vagy fitnesztréning után sokan választják a szaunát, nemcsak azért, mert kellemesen ellazít, hanem azért is, mert állítólag véd az izomláz ellen. Vajon tényleg így van?

Korábban több elmélet létezett arra vonatkozóan, hogy mi okozza az izomlázat. Sokáig tartotta magát az a teória, hogy elsősorban a véráramba kerülő tejsav felelős a kellemetlen tünetekért, amely az izmok fokozott igénybevételekor halmozódik fel az izomszövetben, annak következményeként, hogy oxigénhiány lép fel a szervezetben. Manapság már inkább azon a véleményen vannak a témával foglalkozó szakemberek, hogy a megerőltető sportolás során az izmokat felépítő sejtek sérülnek, és végső soron ez okozza az izomlázat.

Megelőzhető-e az izomláz?

Egyelőre nem sikerült tudományosan megalapozni egyetlen olyan módszert sem, amellyel minden esetben elkerülhetővé, lerövidíthetővé válna az izomláz.

Elméletileg a fokozott vérellátás csökkentheti a tüneteket. A tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a szaunázás (éppúgy, mint egy forró fürdő vagy kímélő masszázs) jót tesz, mivel a lazítja az izmokat. Az azonban, hogy a szaunával megelőzhető is lenne az izomláz, tudományosan máig nem tekinthető bizonyítottnak. (A masszázzsal is vigyázni kell, hiszen ha túl erős mechanikus hatás éri az izmokat, az csak növeli az izomlázat). Sokan esküsznek a sportolás utáni hideg zuhanyra vagy fürdőre is, de ez inkább kontraproduktív, mivel csökkenti a vérállátást, ezáltal lelassítja az izmok regenerálódását.

A sejtek sérüléséből adódó gyulladás csak a sportolást követő fél-egy napban váltja ki az izomlázat. Ezzel párhuzamosan meg is kezdődik a gyógyulási folyamat. Ez érdekes módon néhány nappal tovább tart, mint maga a fájdalom, ami az esetek többségében két-három nap után megszűnik. A legújabb ajánlások szerint ezért érdemes az izomlázat kiváltó fokozott igénybevétel után négy-öt napig pihentetni izmainkat. Amennyiben ezt nem tesszük, az akár az izomtömeg csökkenéséhez is vezethet, mivel a sejteknek nem marad idejük a regenerálódásra, így leépülnek.

Szóval akkor véd a szauna az izomláz ellen vagy nem?

Bármilyen kellemes is a szauna sportolás után, valójában sajnos nem véd meg az izomláztól. Jelenlegi tudásunk szerint, amikor hosszabb idő után elkezdünk sportolni, vagy emeljük a penzumot és a szokásos mennyiségnél többet mozgunk, akkor mindenképpen jelentkezni fognak a tünetek. Ezek azonban megfelelő bemelegítéssel, és a fizikai aktivitás utáni nyújtó gyakorlatokkal csökkenthetők.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search