Fiús játékok – lányos játékok

 In Lélek és pszichológia

Gyermekpszichológusok szerint egy bizonyos fokig teljesen természetes, ha a kisfiúk inkább a “lányos”, a kislányok pedig inkább a “fiús” játékokhoz vonzódnak. Óvodás korban a kicsik előszeretettel próbálgatják különböző szerepeket és utánozzák szüleik tevékenységeit. A gyereket hagyni kell szabadon játszani, hiszen ez a szakasz rendkívül fontos a személyiségfejlődés és az életre való felszülés szempontjából.

Fiús lány és lányos fiú!?

Amikor egy párnak kislánya születik, az anya arra gondol, hogy milyen aranyosan fog neki állni a kis piros szoknya és milyen elbűvölő lesz babázás közben. Ha kisfiú érkezik a családba, az apa alig várja, hogy megvásárolja gyermeke első játékautóját és beavassa a focizás rejtelmeibe. A mai világban azonban ez a felállás nem minden estben működik így…

Társadalmunk az utóbbi időkben több változáson is keresztül ment, szokásaink és értékrendünk átalakult. A férfi és a női szerepek alapjai a génekbe vannak kódolva, de a család és a közösség is hozzájárulnak ezek formálódásához. Napjainkban teljesen megszokott, ha apa besegít a házimunkában vagy anya hozzálát valamilyen elromlott eszköz megjavításához. A legtöbb családban teljesen természetes a változatos otthoni munkamegosztás. A gyerekek csupán a mintákat követik – anyut és aput egyaránt.

A különféle játékok során a kicsiknek lehetőségük van megtapasztalni a férfi és női szerepeket, megismerkednek saját képességeikkel és korlátaikkal, valamint fejlődik a személyiségük is. A kislányok először babáznak, majd gyurmával piszkolják össze a kezüket, kipróbálják a fára mászást és a kisautók tologatását, valamint különféle sportok által megismerik saját határaikat. A kisfiúk először kisautóval játszanak, labdáznak, várat építenek, majd babát ringatnak és papás-mamást játszanak ellenkező nemű pajtásaikkal. Ezek a játékok mind arra szolgálnak, hogy általuk a gyermekek megismerkedjenek az őket körülvevő világgal és tapasztalatokat szerezzenek maguknak.

Óvodás és kisiskolás korban teljesen természetes ez a típusú azonosulás, a különféle szerepek cserélgetése és kipróbálása. A lányok focizás közben megismerkednek a sportszerűség és a csapatszellem fogalmával, a fiúk pedig a babázás által a felelősségtudatot és az érzelmek kimutatásának módját sajátítják el. Idővel a gyermekek önkéntelenül is az azonos nemű mintát kezdik majd el követni (kislányok között általában a babák lesznek népszerűek, a kisfiúk figyelmét pedig az autók kötik majd le hosszabb ideig). A kicsiket hagyni, hogy ők maguk szabadon válogassák meg játékaikat és ne legyen megtiltva nekik ez a típusú – egyes szülők szerint – “helytelen” viselkedés.

A szülők feladata

Az egyik legjobb dolog amit tehetsz, hogy a lehető legtöbb időt töltöd gyermekeddel és megpróbálod különféle “férfias” és “nőies” foglalatosságokba bevonni őt. Az anyukák és nagymamák tanítsák meg kislányukat főzni és varrni, az apukák és nagyapák pedig focizzanak, szereljenek és barkácsoljanak együtt fiukkal, unokájukkal. Sok játékról vagy tevékenységről nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy “lányos” vagy “fiús”, illetve ebben az életkorban még nem kell komolyan venni a gyerekek ilyen jellegű preferenciáit.

Sajnálatos módon a mai társadalomra jellemző sztereotípiák már a gyermekek esetében is jelentkeznek. Ha egy fiú lányos játékot játszik, arra általában a közvélemény sokkal negatívabban reagál, mint ha egy lány játszik fiús játékokat. Az szülők – legfőképpen az apák – szintén hajlamosak jobban szívükre venni kisfiúk viselkedését, mint kislányukét. Egy gyermek számára fontos az egészséges családkép megismerése, azonban a nemi szerepek csupán a későbbiekben (kisiskolás korban) különülnek el élesen. Óvodás korban még a legfontosabb, hogy a kicsik élvezzék a játék örömét – legyen az “fiús” vagy éppen “lányos”.

 

Milyen játékokat válassz gyermekednek?

“Fiús” játékok

simba szirenas mentoauto
Simba – Szirénás mentőautó
 
bakugan készlet
Bakugan készlet
giplam barkácskészlet
Giplam – Barkácskészlet
regió toys thomas labda
Régió Toys – Thomas labda

 

“Lányos” játékok

matte sellő barbie
Mattel – Sellő Barbie
grandsoleil babakocsi
Grandsoleil – Carrozzina babakocsi
 
giplam kosaras edénykészlet
Giplam – Kosaras edénykészlet
regio toys hercegnők labda
Régió Toys – Hercegnők labda

A fent bemutatott játékok mindegyike megtalálható és megvásárolható a jkToys webáruház kínálatában!<

jktoys_logo

 

Kislányként játszottál “fiús” játékokkal vagy kisfiúként “lányos” játékokkal?

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search