Felszívódhat-e magától a petefészekben található ciszta?

 In Nőgyógyászati problémák - kérdések

Felszívódhat-e magától a petefészekben található ciszta?

Kérdés:

Doktor úr! Egy rutinvizsgálat alkalmával a nőgyógyászom egy kb. 5 cm-es cisztát talált a jobb petefészkemben. Eltávolítására laparoszkópos műtétet javasol, mivel mérete már pár hónapja változatlan és szerinte ez kevésbé lenne megterhelő, mint a hasi műtét. Évekkel ezelőtt már volt egy hasonló méretű cisztám a bal petefészkemben, de az pár hónap alatt felszívódott és magától eltűnt. Kérdésem az lenne, hogy van-e esély arra, hogy a ciszta megint magától elmúlik vagy mindenképp szükség van a műtéti beavatkozásra?
Üdvözlettel, GIGI

Válasz:

Kedves GIGI! Fogamzóképes korban a petefészekben növekvő tüszők átalakulhatnak cisztává. A petesejt érését követően, ha a tüsző fala nem reped meg, a tüsző tovább nő, így jön létre a ciszta a petefészekben. Ezekre a cisztákra jellemző, hogy egy-két menstruációs ciklus után elmúlnak műtéti beavatkozás nélkül is.

Kezelésre akkor van szükség amennyiben a ciszta panaszokat okoz a betegnek. A petefészek cysta lehet rosszindulatú petefészek megbetegedés jele is. Amennyiben a nőgyógyászati fizikális vizsgálat, a beteg kora, kórelőzménye, az ultrahang vizsgálat eredménye, illetve egyéb kiegészítő vizsgálatok felvetik a petefészekrák gyanúját úgy biztos diagnózishoz csak szövettani vizsgálat után juthatunk. Ezekben az esetekben a műtét elkerülhetetlen.

Endometriosis esetén, amikor a méhnyálkahártya sejtek a méh üregén kívül helyezkednek el, szintén kialakulhat petefészek ciszta (endometrioma). A betegek menstruáció ideje alatt jelentkező erős alhasi fájdalomra panaszkodnak, és ez az elváltozás gyakran meddőséget is okoz. Ez a típusú petefészektömlő nem szívódik fel, gyógyszeres kezelésre sem szűnik meg. Végleges megoldása a műtét. Amennyiben nem okoz panaszt, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészek szövetet roncsolja, így rontja a későbbi teherbeesés esélyét.

A petefészek állományában jelenlévő sejtek rendellenes fejlődésnek köszönhetően jön létre az úgynevezett dermoid tömlő. Ez jóindulatú elváltozás, azonban eltávolítása panaszok miatt, valamint a petefészekben történő térfoglalása miatt orvosilag indokolt és javasolt. Az alkalmazott kezelés az elmúlt években sokat változott.

Bebizonyosodott, hogy az 5 centiméternél nem nagyobb, egyszerű, egyrekeszű ciszták kezelést legtöbbször nem igényelnek, 1-2 hónap alatt spontán felszívódnak. Ha a páciens teljesen panaszmentes, akár ennél nagyobb tömlő esetén is dönthetünk a várakozás mellett. Ilyenkor a nőgyógyászati vizsgálatot 1-2 hónap múlva megismételjük, és az ekkor talált lelet alapján döntünk a további teendőről. Ha a várakozási idő alatt panaszai jelentkeznének kérjük soron kívül mielőbb jelentkezzen ellenőrzésen! A fokozódó panaszok esetleg a ciszta csavarodására, növekedésére utalhatnak.

Gyógyszeres terápia önmagában a petefészek ciszták kezelésére nem alkalmas, csupán az esetleges társuló panaszok megszüntetésére szolgál, maga a tömlő gyógyszeresen nem tüntethető el. Ha Ön fogamzásgátló tablettát szed, annak szedését nem kell abbahagynia, a megfigyelési idő alatt tovább szedheti. Megfigyelések szerint petefészek ciszták eleve ritkábban alakulnak ki fogamzásgátló tablettát szedő nők körében, sőt felismert ciszta mellett kezdett fogamzásgátló elősegítheti a tömlő spontán felszívódását.

Ha a ciszta mérete eleve lényegesen meghaladja az 5 centimétert, a megfigyelési időszak alatt növekedést mutat, belső szerkezeti elváltozások láthatóak benne, vagy panaszokat okoz, kezelőorvosa műtétes beavatkozást javasol majd.

Dr. Steierhoffer György

Figyelem! A válaszok tájékoztató jellegűek. A CsaládiVilág.hu nem vállal semmilyen felelősséget a válaszok tartalmáért, a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultációt nem helyettesíti.

Kérdezz Te is a szakértőktől vagy a CsaládiVilág.hu látogatóktól >> 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Kérdés-válasz - nőgyógyászati problémák kategóriaKérdés-válasz - nőgyógyászati problémák kategória