Első fog – első fogorvosi látogatás

 In Csecsemők és újszülöttek

fogorvosA szülők nagytöbbségének első útja a gyermekorvoshoz vezet és nem mérik fel, hogy mennyire fontos ugyanebben az időben a pici fogainak alapos kivizsgálása is, szakember által. Kisbabád első fogacskája útmutató a következő lépéshez – az első fogorvosi vizsgálathoz. A legjobb, ha minél korábban elvisszük gyermekünket a fogorvoshoz lehetőleg akkor, amikor még nincs szüksége semmilyen kezelésre.

A gyerekek tejfogai 5-6 éves kor körül kezdenek el kihullani, és cserélődésük eltart 13 éves korig. Ezalatt ajánlott évi kétszeres fogorvosi vizsgálatra járni, hogy követni lehessen a fogak elhelyezkedését és a végleges fogak egészségét.

Mikor kell e kisbabát először fogorvoshoz vinni?

A szülők nagy része körülbelül 3 éves korban viszi először csemetéjét fogorvosi vizsgálatra, amikor is úgy gondolja, hogy az fel van készülve rá. Egyes szakártők viszont úgy gondolják, hogy normális esetben a kisbabákat meg kellene nézetni fogorvossal a születésük és első foguk megjelenése közötti időszakban is. Ez a dolog sokszor meglepi a szülőket.

Sok szülő számára az első fog megjelenése azt jelzi, hogy gyermeke még kisbaba, és nehéz elképzelniük őt így beletenni egy fogorvosi székbe. Mégis, ez a lépés megalapozhatja egy egészséges fogazat kialakulását a picinél. Ez az ideális időszak arra, hogy megszoktasd gyermekeddel a rendszeres fogorvoshoz járást, ugyanakkor az orvos meg tudja előzni a fogak romlását nagyon korán, mert lehet, hogy 2–3 éves korban már lesz romlott foga.

Ennyire korán vinni őt fogorvoshoz később is hasznára válhat, ugyanis megszokottabb lesz neki a környezet, nem fog annyira félni, együttműködik majd a fogorvossal és veled is. A szülők szerencsére fogékonyak erre a dologra, és segítenek a gyermeknek is felkészülni az első fogorvosi látogatásra. Nem egy ismertterjesztő film létezik, amit a baba és mama együtt nézhetnek meg a fogorvosról, és hogy mi is történik ott. Az egyik legjobb felkészülési módszer a tükör és a fény használata. Te, mint közelálló, meg kell mutasd gyermekednek, hogy a fogorvos miként is fogja használni ezeket a műszereket. Úgy kell elmagyarázni, hogy az minél egyszerűbb műveletnek tűnjön.

A legjobb, ha válaszolsz a gyerek kérdéseire és engeded, hogy saját véleményt alakítson ki a dologról. A felnőtt hajlamos sokszor ráhárítani saját szorongását kicsinyére. Másik fontos dolog, amit a szülők hajlamosak elfelejteni, hogy a fogorvosi rendelő manapság már érdekes és egyben szórakoztató is tud lenni a gyerek számára.
 

Baba fogmosás

Nagyon sok szülő aggódik azért, hogy csemetéje helyesen tisztítja-e fogait. Az otthoni fogmosást a szülőnek felügyelnie kell úgy 8 éves korig, mert akkor már meg tudják ők is helyesen mosni.

Mikor az első fogacska megjelenik, speciális fogkefével és nagyon kevés fogkrémmel el kell kezdeni mosni. Ebben a korban még lenyelhetik a fogkrémet, azért kell nagyon kis mennyiségben használni. A felügyeleted biztosítja a művelet helyes elvégzését, ugyanis sokszor a gyermekek nem köpik ki a fogkrémet. A kevés fogkrém használata meggátolja a sok fluór bejutását a gyermek szervezetébe.

Az aggódó szülők számára a fogselyem használata akkor hasznos, ha a kicsi fogai túl közel vannak egymáshoz. A fogmosás reggeli után és lefekvés előtt feltétlenül szükséges, ugyanis a nyáltermelődés csökken, mikor a baba alszik.
Ugyanakkor az egészséges fogakért minden 6 hónapban meg kell ejteni egy professzionális tisztítást a fogorvosnál.

Mint felnőttek, tudjuk, hogy a fogorvosi vizsgálat sok bajtól megszabadít, és ez érvényes az apróságokra is.

Játék az egész…

Nincs olyan gyermek, aki kész lenne az első fogorvosi vizsgálatra, de az orvos és a nővér tudják kezelni a helyzetet. Az nővérek segítenek a kicsinek megnyugodni, sokszor megmutatnak nekik műszereket, hogy szokják azokat. Megnyugodhatnak a szülők is, ugyanis nagyon sok fogorvosi rendelőben a szakemberek ki voltak képezve a fiatal páciensekre is.

Mikor eljön az idő, hogy az első fogorvosi látogatást meg kell tennetek, sokat számít a későbbiekben is, hogy miként végződik a történet. Könyvek, videók és egyéb segédeszközök segítségével meg lehet alapozni a kicsi természetes hozzáállását a fogorvosi rendelőkhöz, ami egész életére megoldja a problémát.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search