Egy háziállat tartása környezetbarát emberré formál

 In Lélek és pszichológia

kisfiú és tengerimalacÉletünk egy bizonyos szakaszában sokunknak volt valamilyen háziállata: kutyája, cicája, nyuszija, tengerimalaca, vagy bármilyen más kis kedvence, akit szerettünk és a magunkénak éreztünk.

Talán soha nem gondoltad volna, hogy házikedvenced egy eszköz a kezedben, hogy környezetbaráttá válj. Pedig tény: egy kisállat segíthet, hogy környezettudatos életet élj. Sokan nem hisznek ebben, de tévednek. És ez szinte minden kisállatra igaz…

A nyulak és a tengerimalacok többnyire növényevő állatok, de ha kutyusod vagy cicád van, az általuk nyújtott „előnyöket” is élvezheted: etetheted őket ételmaradékokkal. Például a lehámozott krumplihéj és répahéj kiváló uzsonna lesz a nyulaknak és a tengerimalacoknak. A kutyák általában bármiféle ételmaradékot elfogyasztanak.

Bár a papír-újrahasznosítás igazi környezetbarát dolog, nem ajánlott személyes adatokat tartalmazó iratokat (pl. számlakivonatokat) újrahasznosítóba adni. A felaprított iratokból elkészítheted a nyulak, hörcsögök, tengerimalacok almát. Vagy akár speciális “vécét” készíthetsz belőle cicád számára. Régi rongyokból párnát készíthetsz kiskutyádnak. Egy régi párnahuzatot tömj ki szakadt törölközőkkel, ruhákkal, amik már nem jók, és amiket már adományozni sem lehet segélyszervezetek számára.

Természetesen van egy sor dolog, amit közvetve vagy közvetlenül a kisállat miatt megtehetsz, hogy környezetbarátabb legyen az otthonod, ám két- vagy négylábú barátodnak van ennél egy sokkal fontosabb szerepe is! Ha kisgyereked van, a kisállaton – és persze a te viselkedéseden, életvezetéseden -keresztül környezettudatos életre nevelheted. Hiszen végső soron a kisállat érdeke, hogy védjük környezetünket, a természetet. A gyerekek sokkal könnyebben sajátítanak el viselkedésformákat, dolgokat, ha konkrétan, egy valós kapcsolaton keresztül tudják értelmezni azokat. A háziállatod tulajdonképpen egy igazi ökoegyensúly kialakításához segíthet hozzá.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search