Egészséges táplálkozás: napi öt adag gyümölcs és zöldség

 In Táplálkozás és diéta

zöldség gyümölcs

Az napi 5 adag gyümölcs és zöldség napi ajánlott elfogyasztása a legfontosabb tényezője egy egészséges étkezési tervnek.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatások

Az utóbbi nyolc évben az embereknek próbálták sugallni a napi 5 adag gyümölcs üzenetét. A kutatások kimutatták, hogy ha naponta 5 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk el, valódi eredményeket hoznak egészségünk érdekében.

Ezen szokás megelőzhet szívbetegségeket vagy a rák bizonyos formáit. A tények azonban azt mutatják, hogy sokan közülünk nem hallgatják meg ezeket az egészségre vontakozó tanácsokat.

A felmérések szerint csak egy ember a hétből fogyasztja el a kellő mennyiséget. A próbálkozások szüntelenek, hogy az „5 adag gyümölcs és zöldség egy napra” üzenet mindenkihez eljusson.

Ez egyértelműen jelzi, hogy a gyümölcsök és zöldségek hogyan járulnak hozzá az öt ajánlott napi fogyasztáshoz: legyen az friss, fagyasztott, konzerv vagy szárított adag, amely fogyasztásra kerül.

Az alapkritériumok szigorúak, és arra ösztökélik az embereket, hogy fogyasszanak többféle gyümölcsöt és zöldséget.

Annak érdekében, hogy az egészséges étkezést bátorítsák, az Egészségügyi Hivatal folyamatos kutatásokat végez, hogy eltüntesse azon kételyeket, hogy melyek tartoznak a napi 5 adaghoz és melyek nem – számtalan étel, bár tartlamaz gyümölcsöt, de a hozáadott só, cukor és zsírok miatt nem fogadhatóak el jótékony hatásúaknak.

Mi tart vissza, hogy elfogadd ezeket az ajánlásokat:  az idő, a pénz vagy nem szereted a gyümölcsöket és zöldségeket?

• Nincs időm az egészséges ételek megvásárlására

Gyümölcsöt és zöldséget vásárolhatsz fagyasztott, konzerv vagy rostos ital formában. Ezek is ugyanolyan laktatóak. Ha így vásárolod meg őket, mindig rendelkezésedre állnak majd anélkül, hogy mindig friss termékeket kelljen vásárolnod. Az egészséges étkezés nem azt jelenti, hogy olyan ételeket fogyasztasz, ami számodra kényelmes.

• A napi öt adag gyümölcs és zöldség túl drága a számodra

Ne hagyd magad megtéveszteni, rájössz arra, hogy egy egészséges étrend a pénztárcádnak is jót tesz. A gyümölcsök és zöldségek, leszámítva az egzotikusakat vagy melyeket importáltak, mindig nagyon olcsók.

Egy banán sokkal olcsóbb, mint a legtöbb automatából származó csoki vagy csipsz, és több tápláló anyagot nyújt és kevesebb kalóriát.
1. Válaszd a szezonális termékeket! Nemcsak olcsóbbak lesznek, de nagyon zamatosak és jó minőségűek.
2. A piacon olcsóbban juthatsz gyümölcshöz és zöldséghez, mint egy szupermarketben, főleg, ha akkor mész bevásárolni, mikor az árusok már készülnek hazamenni.
3. Alternatívaként használj a szupermarketekből vásárolt márkásabb konzerv vagy fagyasztott termékeket.

• Nem tetszik egy gyümölcs vagy zöldség sem

Ilyen változatos ízvilággal nehéz elképzelni, hogy egy ember mondhat ilyet. Emlékezz, hogy az idő elteltével az emberi ízlelés is változik, tehát azon ételek, melyek nem ízlettek eddig (mint a kelbimbó), most sokkal ízletesebbek lehetnek. Minden héten próbálj ki más gyümölcsöt és zöldséget, amíg meg nem találod a neked leginkább megfelelőt.

Fokozatosan növeld a gyümölcs- és zöldségadagodat!

Célként tűzd ki magad elé, amit meg is szeretnél valósítani. Azonban nem kell mind az öt terméket egyik napról a másikra megenned – a szervezeted nem fog kárpótolni ezért.

Egy hirtelen változás sok kényelmetlenséget okozhat, felfúvódások és gázok formájában. Ugyanakkor ne siess, hogy hatalmas mennyiséget bevásárolj, hogy aztán végignézd, amint megromlanak és eldobod őket a kukába. Növeld fokozatosan az adagokat, és ne feledd, hogy minden egyes adag közelebb visz a célhoz – az egészséges táplálozáshoz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search