Egészséges és tápláló tízórai az iskolában

 In Táplálkozás és diéta

Körülbelül a gyerekek fele az iskolában ebédel – ez megszámlálhatatlan mennyiségű ebédcsomagot jelent minden évben. Sajnos sokuk egészségtelen! Egy tanulmány megállapította, hogy 10-ből 9 ilyen csomag tartalmaz olyan ételeket, melyek tele vannak cukorral, sóval, valamint zsiradékkal, és csak kevesebb mint fele tartalmaz gyümölcsöt.

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

• Használj teljes kiőrlésű vagy korpás kenyeret, zsemlét, pitát, és próbáld ki a mini bagettet, kerek süteményt és a mazsolát vagy a napon szárított paradicsomos kenyeret a változatosság kedvéért.
• Készíts néha tésztát vagy rizses salátát szendvics helyett.
• Mondj le a zsírról, használj inkább vajat vagy kevés majonézt a szendvicsek elkészítésénél, és válassz alacsony zsírtartalmú töltelékeket, mint a sovány pulykasonka, csirke, vizes tonhal, sajt vagy banán.
• Csomagolj kétféle gyümölcsöt – de ne csak almát és körtét. A változatosság kedvéért adj szőlőt, gyümölcssalátát, egy szelet sárgadinnyét, egy kis doboz mazsolát vagy gyümölcsös üdítőt.
• Adj cseresznyeparadicsomokat, sárgarépát és töltött paprikát a salátához.
• Télen tölts zöldség-, paradicsom-, vagy sárgarépalevest egy üvegbe vagy készíts egy tepsi paprikáskrumplit.
• A sütiket, kekszeket és a csokoládét helyettesítsd kenyérrel, gyümölccsel vagy alacsony cukortartalmú gabonarúddal (nézd a címkéket).
• Helyettesítsd a szénsavas italokat sima vízzel, cukormentes üdítővel, gyümölcspürével, lefölözött csomagolt tejjel vagy cukormentes joghurttal.

Egészséges falatok

• Friss gyümölcsök – vágd kisebb darabokra a kisgyerekeknek, hogy könnyebben egyék meg, vagy vásárolj készen friss gyümölcstálakat, felszeletelt gyümölcsökkel.
• Száraz gyümölcscsomagok, mint a mazsola vagy csokival bevont dió (ne adj mogyorót kisgyerekeknek, mert megfulladhatnak!)
• Vágj össze zöldségeket, mint a sárgarépa, zeller, paprika és koktélparadicsom, melyeket később a kedvenc szósszal tálalhatsz fel (ha kész szószokat vásárolsz, keresd az alacsony só- és zsírtartalmúakat).
• A friss, sótlan vagy cukormentes pattogatott kukorica
• Teljes kiőrlésű pirítós mogyoróvajjal, banán, alacsony zsírtartalmú lágy sajt, paradicsom
• Gyümölcspüré
• Édesítő nélküli joghurtital vagy egy zsírszegény gyümölcsjoghurt
• Rostos gabonák lefölözött tejjel
• Csirkével töltött szendvicsek, vizes tonhal, sajt vagy tojás és saláta
• Kis csomag dió vagy sótlan magvak – próbáld szárított gyümölccsel kínálni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search