Utazás gyerekkel: mi legyen az elsősegély dobozban?

 In Házipatika és természetgyógyászat

elsősegály táska
Alaposan tervezd meg az utazást, vásárolj be apránként mindent, amire szükséged lehet. Ne feledd, hogy az elsősegély doboz gyógyszerei rövid életűek, éppen ezért ellenőrizd a szavatossági idejüket, és kérd meg a gyógyszerészt, biztosítson róla, hogy érvényesek maradnak a kirándulás ideje alatt. Ha az egész család veled utazik, kérj gyógyszereket a gyermek számára is.

Összegyűjtöttük számodra azokat az egészségügyi  problémákat, amelyek gyógyszeres kezelést igényelhetnek egy hosszabb utazás alatt:

Allergiák

Az antihisztamin tabletták az allergiák, viszketések, csalánkiütés és rovarcsípések ellen is hatásosak. A legtöbb ilyen gyógyszer vény nélkül is kapható, viszont a gyereket jobb, ha előbb megvizsgálja az orvos.

Székrekedés

Az olyan étel, amellyel nem vagy megszokva, illetve a hosszantartó utazás, egyaránt okozhat heves székrekedést. Rövid távon használhatsz hashajtót. Ezeket léteznek végbélkúp, illetve tabletta vagy szirup formájában. A legjobb módszer a székrekedés megelőzésére, a rostokban és folyadékokban gazdag élelmiszerek fogyasztása.

Hasmenés

Ha az utazás alatt hasmenésben szenvedsz, akkor nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyassz. Sürgős esetben sok orvos azt ajánlja, hogy használj egyfajta, 500 mg-os antibiotikumot. Létezik pár olyan gyógyszer, mely kizárólag rövid kezelésre szolgál; a gyermekek enyhe hasmenése ellen is alkalmazhatók.

Gyomorsav

Ha hajlamos vagy a gyomorsavra és égésérzeted van, legyen nálad gyomorégés és savtúltengés elleni gyógyszer.

Fertőzések és gyulladások

Ha úgy gondolod, hogy antibiotikumokra lesz szükséged, beszélned kellene utazás előtt az orvosoddal. Ő felírhatja a számodra megfelelő gyógyszert.

Fájdalmak

A fájdalomcsillapítók elengedhetetlenek a fejfájás, izomfájdalmak, fogfájás és menstruációs fájdalmak enyhítésében. Vigyél magaddal olyan gyógyszereket, amelyek aszpirint, paracetamolt és ibuprofent tartalmaznak. Jobb, ha a fóliás változatot részesíted előnyben, mert a pezsgőtabletta vagy a dobozos csomagolású gyógyszerek felszívhatják a nedvességet a levegőből és elveszíthetik a hatásukat.

Az orvos előírása nélkül aszpirint nem ajánlatos 16 éven aluli gyermekek esetében alkalmazni.

Sebek és hólyagok

Készíts magadhoz egy üveg fertőtlenítőszert, például klórhexidint. A fertőtlenítő törlőkendők is igen hasznosak lehetnek. Ugyanakkor jó, ha van kéznél kötszer és tapasz, ha netán valamilyen baleset történne. A hólyagok speciális, gyógyszertárakban kapható tapaszokkal is kezelhetőek.

Napégések

A napégések megelőzhetőek magas napvédő faktorú krémek használatával. Természetes gyógymódnak tekinthetőek az aloe vera alapú krémek, amelyek enyhítik a nap által okozott pirosságot. A gyerekek számára egy nagyobb faktorú napvédő krémet kell beszerezni. A helyi érzéstelenítők, valamint nyugtató gélek iy hasznosak lehetnek, viszont használatukat ajánlatos megbeszélni az orvossal.

Hőmérő, olló és csipesz

Egy digitális vagy papír hőmérő hasznos lehet, ha úgy érzed, lázas vagy. Az olló és a csipesz is jól jöhet.

Utazás okozta rosszullét

A rosszullét, amelyet a repülővel, autóval vagy hajóval történő utazás okoz, megelőzhető lehet antihisztamin gyógyszerek segítségével. Egy gyógyszerész jobban fogja tudni, hogy utazás okozta rosszullét esetén, melyik gyógyszer felel meg a számodra.

Hányások

Ugyanúgy mint a hasmenés esetében, a folyadékpótlás ilyenkor is nagyon fontos. Igyál rövid időközönként olyan italokat, amelyek cukrot és sót tartalmaznak.

A víztisztító tabletták és ennek szűrőeszközei nagyon hasznosak lehetnek az utazás alatt, főleg olyan helyeken, ahol nem vagy biztos a higiénikus körülményekben. A víztisztító tabletták gyógyszertárákban vagy normál üzletekben kaphatók. Léteznek olyan tartályok is, amelyek fizikai és kémiai szűrőként működnek. Ezek olyan termékek, amelyeket a kirándulás területén szakosodott cégek és kutatóintézetek hoztak létre.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search