Családbarát kutyafajták

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

család és kutyaEgy kutya érkezése a családba hatalmas örömöt és ezzel együtt hatalmas felelősséget is jelent. A gyerekek gyakran nincsenek tudatában erejüknek, ezért sokszor durván játszanak pajtásukkal.

A szülők felelőssége felügyelni a gyerekek és a kulya közötti kapcsolatot, és megtanítani őket, hogy miként játsszanak a négylábú barátaikkal. Előfordul, hogy a gyerekek ráesnek a kutyára, meghúzzák a farkát vagy agresszíven simogatják a fülét. A kutyának mindezeket a megpróbáltatásokat türelmesen kell(ene) viselnie.

A gyerekek mellett élő kutyák legyenek energikusak, hiszen meg kell birkózzanak az akár több órás játékkal. Emellett azonban az is fontos, hogy tudják megőrizni nyugalmukat, hiszen váratlan balesetek bármikor történhetnek. A legtöbb ezek közül abból származik, hogy a gyerek belenyúl a táljába amikor a kutya eszik, húzza a fülét-farkát és állandó jelleggel nyúzza. Az ideális az, ha gyermeked már legalább 3-4 éves, amikor a kutya a családhoz kerül. Ebben a korban már könnyen elmagyarázhatod neki a szabályokat, és a higiéniára is egyszerűbb ügyelni.

A megfelelő kutyafajta kiválasztásánál vedd figyelembe a szükségleteit valamit a család körülményeit is. Ha kertes családi házban éltek választhatsz akár nagyobb testűt is, a többi esetben azonban inkább kisebb testű eb ajánlott. Ezt a döntést természetesen együtt kell meghozzátok.

A kutya nem csak egy aranyos játszópajtás, hanem általa felelősséget is tanul gyermeked, hiszen a négylábú társ folyamatos foglalkozást igényel a részéről. Amíg gyermeked kisebb valószínűleg a feladatok nagy része rád hárul majd, azonban fokozatosan gyermeked is egyre jobban kiveheti részét a kutya gondozásából.

 

Milyen kutya való a gyerek mellé?

 

Golden retriever

Kitűnő választás, ha kedvelitek a szabadtéri tevékenységeket. Arra született, hogy a madarak vadászatában segédkezzen és mindig hűséges tagja lesz a családnak. Nyugodt és barátságos természete miatt népszerű a kisgyermekes családok számára.

Bichon frise

Ez a kis fehér labda boldog perceket okoz a család bármelyik tagjának. Hűséges és szófogadó kutya, azonban szőre rendszeres gondozást igényel. Imád nyomozni és részt venni a körülötte történő dolgokban.

 

Airedale terrier

Egy szorgalmas kutya, komolyan veszi az ember munkáját, ugyanakkor a család védelmezője. Bármikor kész részt venni a szórakozásban, és mindig nyitva tartja a szemét, ha esetleg fennállna a veszély lehetősége.

 

Basset hound

Szomorú szemeinek köszönhetően azt hihetnéd, hogy egy lusta fajta. Néha kissé csökönyös, de amint gyerekek kerülnek a közelébe, rögtön csatlakozik hozzájuk. Városi tartásra is ideális, de kedveli a vidéki környezetet is. 

Beagle

A beagle nagyon aktív kutyus, tökéletes a gyerekek számára, hiszen nehéz kifárasztani. Csak egy alvóhelyre, hatalmas térre és sok játékra van szüksége, cserében feledhetetlen pillanatokat szerez az egész családnak.

 

Labrador retriever

Népszerű kutyafajta, azonban sok mozgást igényel, ezért sportos, aktív családban érzi magát a legjobban. Köztudott, hogy a labrador okos, nyugodt és nagyon hűséges állat, aki mindenkivel barátságosan viselkedik, azért ideális gyerekek mellé.

 

Cairn terrier

Az utóbbi időben nagymértékben megnőtt a kis termetű kutya népszerűsége, közkedvelt családi kutyává vált. Szeret emberek közelében lenni, de mivel sok mozgásra van szüksége, ezért kertes házba vagy egy nagyobb park közelében érdemes tartani.

 

Collie

A collie ideális családi kutya, hiszen jelleme nyugodt és megbízható. Intelligens és türelmes állat, jó választás lehet a gyermekes családok számára.


Pomerániai törpespitz

Ez a bolyhos labda úgy néz ki, mint egy kis róka. Pehelysúlyú, imádni való kiskutya, aki az ember társasága után vágyakozik. Kevés helyre van szüksége, és ideális azon családok számára, ahol nagyobb gyerekek vannak.

 

Pug

Imádni való, szeretetteljes, kiegyensúlyozott temperamentummal és méltósággal rendelkező kutyafajta. Játékos partnere a gyerekeknek, és boldogan fészkelődik az öledbe egy  rövid szunyókálás erejéig.

 

Whippet

A whippettek nyugodt, szelíd és hűséges kutyák. Hajlamosak az idegeneket is puszival köszönteni, ugyanakkor imádják a gyerekeket. Emellett szeretnek követni dolgokat, így sétáláskor jó, ha pórázon tartod őket.

 

Keverék kutyák

Családi kutyának ideális választás lehet egy keverék kutya is. Ezek az állatok rengeteg szeretetet tudnak adni gazdáiknak és hű játszópajtásai lehetnek kis gazdáiknak. Ha menhelyről választasz kutyát, kérd meg az ott dolgozókat, hogy segítsenek neked a döntésben.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search