24 órás biztonságban a traumatológiai osztályon

 In Egészség és életmód

A Budai Egészségközpontban kiemelkedő szakmai színvonalú traumatológiai járó- és fekvőbeteg-ellátás zajlik.

A privát egészségügyi ellátásban szinte egyedülálló módon, a Budai Egészségközpontban kiemelkedő szakmai színvonalú traumatológiai járó- és fekvőbeteg-ellátás igénybevételére van lehetőség. Dr. Bokrétás Andrást, az osztály vezető ortopéd-traumatológus főorvosa az ellátás menetéről és a traumatológiai osztály felszereltségéről nyilatkozik.

– Milyen sérülésekkel fogad betegeket a Budai Egészségközpont traumatológiai osztálya?

– A meghirdetett profil szerint és az ÁNTSZ (NNK) progresszivitási szintnek megfelelően a traumatológiai ellátás keretében friss – aznapi vagy a közelmúltban bekövetkezett – zárt végtagsérüléseket látunk el. A koponya-, mellkas- és hasi sérülések, az erőszakos bűncselekmények és közlekedési balesetek sebesültjeit nem áll módunkban fogadni – ezeket elsősorban jogi szempontok szabályozzák. A későbbiekben ez változhat, de jelenleg a fenti irányelvek szerint működünk. Egy biztos, ha bárki ide bekerül, vizsgálat nélkül nem távozik.

– Milyen szakmai háttér teszi lehetővé a friss sérültek ellátását?

A Budai Egészségközpontban nagyszerű és szerteágazó szakmai háttér van jelen folyamatosan, amibe beletartozik az intenzív osztály felkészültsége is. Ez elsősorban a betegnek nyújthat óriási biztonságérzetet, de talán nem kell nagy fantázia hozzá, hogy belássuk: a kezelőorvost is megnyugtatja a tény, hogy a pácienst biztonságban tudja. Az is egyedülálló, hogy egy épületen belül van a járóbeteg-ellátás, diagnosztika és a műtő, valamint a fekvő-betegellátás.

– Miért fontos az intenzív osztály felkészültsége?

Ha a sérülés jellege egy nagyobb műtéti beavatkozást tesz szükségessé, és a beteg általános állapota bármilyen oknál fogva bizonytalanná válik, akkor az intézet intenzív osztályos háttere – benne a személyi és tárgyi feltételekkel – stabilizálni képes a pácienst. Például 24 órás, azaz folyamatos az aneszteziológiai szolgálat is.

– Milyen időpontokban kereshetik fel a betegek az osztályt?

Hétköznaponként reggel 8:00 és este 20:00 között, pénteken 18:00 óráig működik a traumatológiai járóbeteg-ambulancia, melynek dedikált elérhetősége a +36 1 489 5215-ös telefonszám. A beérkező betegek vizsgálata után dől el, hogy járóbetegként vagy fekvőbetegként vesszük fel az osztályra. Mindig rendelkezésre áll ügyeletes orvos, és a rendkívül jól felszerelt radiológiai osztály képalkotó diagnosztikája is folyamatos készenlétben áll.

– Bármilyen műtétet el tudnak végezni a traumatológiai osztályon?

A már említett, az ÁNTSZ (NNK) által kibocsájtott progresszivitási szint határozza meg, hogy milyen típusú sérültek ellátására vagyunk jogosultak. Mivel a Budai Egészségközpont üzemelteti az Országos Gerincgyógyászati Központot az ortopédiai szakmai háttér karnyújtásnyira van. Kevés olyan sérüléstípus van, amit ne tudnánk véglegesen ellátni, de minden esetben a fővárosi traumatológiai ellátás irányítási elve alapján kell eljárnunk.

– A betegek ellátása után van-e lehetőség utánkövetésre?

A traumatológia arról is szól, hogy a beteg gyógyulási folyamatát követjük. Például egy konzervatív vagy műtéti kezelés segítségével ellátott törés esetén követni kell a törésgyógyulást és a funkcionális gyógyulást is. Vannak iránylevek, amiket be kell tartani, de ezt mindig az adott beteg adott sérüléstípusához kell igazítani a gyógyulás érdekében.

Forrás: Budai Egészségközpont

Recent Posts

Start typing and press Enter to search