Bébiétel alternatívák

 In Táplálkozás és diéta

Tehéntej és szójatej

A legismertebb bébiétel alternatívák kisbabák esetében a tehéntej és a szójatej. A szójatej fogyasztása veszélyeket rejtegethet a kisbaba számára. Nem bizonyított a szójatej és a tehéntej ásványi anyag tartalma. A gyermek egészségének megőrzésében a tehéntej az előnyösebb. A szójatej csak akkor ajánlott, ha a gyermek laktóz-érzékeny.

Egy szakértő véleménye szerint a szójatej nem alkalmas a tejallergiában szenvedő csecsemők táplálására. Ha a családban valaki szója-érzékeny, akkor a kisgyermek is hajlamos erre a betegségre. Ebben az esetben a szakértő, bizonyos fehérjék miatt a tehéntejet ajánlja. A tej szilárd halmazállapotban, tejpor formájában is kapható. A szülők döntik el, hogy melyiket választják, lehetőségeik szerint.

A tejet megfelelő módon kell elkészíteni és a hűtőben kell tárolni. Nem szabad a lejárati idő után fogyasztani. Ha a tej nincs megfelelően elkészítve, a kisbabánál emésztési zavarok lépnek fel, ha pedig „gyengére” sikerül, a baba nem fejlődik megfelelően.

A gyermek ízlésének függvényében, a tej adható melegen is és hidegen is. A tejet tartalmazó cumisüveget nem szabad felmelegítés céljából a mikróba tenni. Az édesanya mindig le kell ellenőrizze a tej hőmérsékletét, mert a forró tej megégetheti a kisbabát.

A tejet úgy ajánlott felmelegíteni, hogy a cumisüveget egy vízzel telt edénybe helyezzük, azt meg a fűtőtestre vagy más hőforrásra. Úgy is lehet, hogy forró vizet öntesz a cumisüvegre, de ez a folyamat több időt vesz igénybe.

Vitaminok – igen vagy nem?

A szoptatás ideje alatt nincs szükség plusz vitaminokra vagy ásványi anyagokra. Több orvos is javasolja a táplálék-kiegészítőket a szoptató anyáknak, de még folynak a kutatások ezen a téren. Az étrend-kiegészítők körüli vita a következő összetevőkről szól:

Vas. Az anyatej nagyon kevés vasat tartalmaz (0,3 mg/l), ennek körülbelül felét hasznosítja a csecsemők szervezete. A vaspótló készítmények 10-12 mg vasat tartalmaznak literenként, ebből a kisbabák 4%-ot használnak fel, vagyis 0,4-0,5 mg-ot literenként. Ez a mennyiség egy 4-6 hónapos csecsemőre van kiszámítva. A múltban voltak kétségek a vaspótlók használatát illetően, ugyanis úgy tartották, hogy ezek a szerek gyomor-bélrendszeri problémákat okoznak, mint pl.: kólikát, székrekedést, hasmenést vagy hányást, de az utóbbi 10 évben kimutatták, hogy a vasnak semmi köze ezekhez a tünetekhez. A vaspótló szerek javallottak a csecsemők esetében.

A D-vitamin hiány angolkórt okozhat, ami a fejlődésben lévő csontok betegsége. Annak ellenére, hogy az anyatej igen kevés D-vitamint tartalmaz, a szoptatás alatt a csecsemő védettséget élvez az angolkórral szemben. Ez annak köszönhető, hogy a kicsi szervezete jól hasznosítja ezt a vitamint.
A napfény hatására a bőrben is képződik D-vitamin, de ehhez elég lehet napi néhány perces napon tartózkodás. Nem kell az egész testet kitenni a nap sugarainak, elég, ha a kezeket és az arcot süti a nap.

Fluor. Nem ismert még, hogy a 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek van-e szükségük fluorra, a fogszuvasodás megelőzésére. A szakértők szerint nem szükséges a fluor pótlása, elegendő a 0,3 ppm koncentráció.

A szilárd ételek bevezetése

A szilárd ételek bevezetése a kisbaba 4-6 hónapos korában szokott megtörténni. Hogy pontosan mikor, az több tényező függvénye.
Az egyik tényező a kisbabának „kitoló” reflexének az eltűnése. Ez a reflex arra készteti a baba nyelvét, hogy kitolja a szájába került szilárd ételdarabokat. A reflex megszűntéig úgy lehet a kisbabát szilárd étellel etetni, hogy a táplálékot egy kiskanálra helyezzük és a baba szájába téve ott tartjuk, amíg az étel állaga megváltozik. A baba ülőhelyzetben legyen, amikor szilárd ételt kap és szabadon tudja elfordítani a fejét. Ez azért fontos, mert ha már nem éhes, ezt úgy jelzi, hogy elfordul a tápláléktól.

Általában az első szilárd étel egy (magas vastartalmú) gabonaféléből készül. Azért kell gabonából készült étellel kezdeni a csecsemők táplálását, mert így meg lehet tudni, hogy van-e valamilyen táplálékallergiája.

A túl korán bevezetett szilárdételnek az lehet a hátránya, hogy az anyatejet helyettesítheti a kisbaba számára. Semmilyen szilárd étel nem pótolja az anyatejet! A kizárólag anyatejjel való táplálás jó a baba egészségének, és az elfoglalt szülőknek időt takarítanak meg.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search