A kialvatlanság súlygyarapodáshoz vezet

 In Egészség és életmód

A kialvatlanság súlygyarapodáshoz vezet

Tudósok az alváshiányt, a kialvatlanságot már jó ideje összefüggésbe hozzák az elhízással, s egy új tanulmány szerint sem a késő esti nassolás tehető felelőssé a jelenségért. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a megszakított, vagy nem megfelelő minőségű alvás megváltoztatja a metabolizmus folyamatait, s megnöveli a test zsírtároló képességeit.

Ezzel a kutatás eredményei tovább szaporítják az egyre halmozódó bizonyítékok számát azzal kapcsolatban, milyen káros módon befolyásolja a megfelelő alvás hiánya, a kialvatlanság a testünk megszokott biológiai ritmusát, növelve számos  betegség kialakulásának esélyét a szívproblémáktól a cukorbetegségig terjedően.

A kutatók régóta állítják, hogy az alvásnak mennyire fontos szerepe van a testünk működésében, s nem egyszerűen csak a feltöltődésre szolgál, rengeteg más funkciója is van.

Az éjjeli műszakos munka és az alváshiány kapcsolatba hozható az elhízással és a cukorbetegség kialakulásával, de az ezt alátámasztó ok okozati összefüggés nagyon összetett. Úgy tűnik, hogy a nem megfelelő minőségű alvás megzavarja az étvágyért és a telítettségérzésért felelős hormonokat. Ráadásul, aki kevesebbet alszik, több ideje van enni, esetleg túl fáradt a testmozgáshoz, s kevésbé tud ellenállni az egészségtelen snackek csábításának. Egy korábbi tanulmány szerint akár csak egy rövid idejű alvásmegszakítás is arra készteti az embert, hogy többet, magasabb kalória tartalmú ételeket egyen.

Hogy még tovább bonyolítsuk a dolgot, az elhízás növeli az alvási apnoe, légzési problémák kialakulását, melyek önmagukban is negatív irányban befolyásolják az alvás minőségét.

Az alvásmegvonás és a különböző betegségek kialakulása közti kapcsolat egyre inkább aggasztja a szakembereket, mivel az éjszakai műszakokban dolgozók száma, s így az alvási szokásokban bekövetkező változás mértéke folyamatosan nő a világban.

Egy 2017-es beszámoló szerint – mely 28 tanulmány eredményét foglalja össze – a folyamatosan éjszakai műszakban dolgozó emberek 29%-al hajlamosabbak elhízásra mint a váltott műszakban dolgozó társaik.

Forrás: The Guardian

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search