Aromaterápia otthon – öngyógyítás

 In Házipatika és természetgyógyászat

aromaterápiaEz az aromaterápiának egy nagy előnye. Bárhol használhatod, örülhetsz az illatoknak, a parfümnek, az aromának. Néha elegendő az aroma, egyes esetekben azonban szükséges, hogy a bőr vagy a nyálkahártyák felszívják az olajokban feloldott aromás anyagokat.

Az aromaterápia alkalmazása

Az egyik legegyszerűbb módszer az aromaterápiát otthon alkalmazni, átitatni vele a levegőt és hangulatot teremteni a következőképpen:
• az illóolaj párologtatóba vagy olyan kerámiaedénybe való csepegtetésével, amelyet vízzel vagy virágokkal töltöttünk meg; illatosított gyertyák vagy füstölgők meggyújtásával; aromás növényekkel töltött zsákocskák elhelyezésével a lakás különböző helyein; vattadarabok illóolajjal való átitatásával (ezeket alvás alatt a párnánk alá helyezhetjük, vagy magunkkal hordozhatjuk).

Egy másik módszer az inhalálás – a legrövidebb és a leghatékonyabb útja az illóolaj vérkeringésbe juttatásának.
• az inhalálás az orrlyukak alatti terület illóolajjal való bedörzsölésével vagy az illóolajnak egy darabka vászonról való belégzésével történik. Még lehet egy kifejezetten inhalálásra való edényben lévő forró vízhez illóolajat adni, és a fejet egy törülközővel körbetekerve a párát legfeljebb 5 percig belélegezni.

Az eszencet még a levegő párásítására szolgáló készülékbe is lehet csepegtetni, ennek segítségével az illóolaj párája az egész helyiségben szétárad. Ezeket az eljárásokat naponta legfeljebb háromszor lehet ismételni!

Illatos mécsesek használata kevésbé hatékony, mivel a párát kisebb koncentrátumban engedi ki, így csökkenti az olaj nyugtató és jótékony hatását.

Egy másik eljárás az illóolajok fürdővízhez való adása, amely amilyen kellemes, olyan hatékony.
• használható fürdősó vagy aromás növények levele is, melyeknek aromái felszabadulnak a forró vízben. Az illóolajat is lehet a fürdővízhez adni, összekeverve 10 kanál oldóanyaggal (a szervezetre semleges hatású anyag vagy anyagok keveréke, amely lehetővé teszi a gyógyszerek hatékonyabb felszívódását). Közvetlenül a fürdővízhez adva, annak felszínén fog lebegni, elveszítve terápiás hatásait.
A fürdővizet jól össze kell keverni, hogy az olaj oszoljon el, így csukott ajtó és ablak mellett szerezhetsz 10 kellemes percet magadnak.

Az aromás olajokat külsőleg is lehet alkalmazni masszázsban, preszopunktúrában, az akupunktúrával érintett helyeken vagy a csakráknál (az emberi test energiaközpontjai). Használhatóak kenőcsként és krémként, vagy előfordulhatnak ezek összetevőiben.

Belső használatra az ételhez vagy a teához adott cseppek formájában alkalmazhatóak az olajok.
Ugyancsak fellelhetőek olyan gyümölcsökben, amelyek aromás anyagokat tartalmaznak. Ezek rágás közben szabadulnak fel, a szájüreg és a gyomor nyálkahártyájára hatva.

Az illóolajok feloldásakor használt arányok

• ha illóolajat használunk masszázshoz vagy fürdővízhez, előbb fel kell oldanunk egy erre megfelelő anyagban
• masszázshoz alkalmas oldóanyag a jó minőségű, hidegen sajtolt olaj, például a mandula, a napraforgó, vagy a szőlőmag
• fürdővízhez, színtelen és szagtalan lemosószerhez vagy egyszerű fürdőhabhoz adjuk az illóolajat.

Ajánlott a következő arányokat betartani a túladagolás vagy az alacsony adag elkerülése érdekében:

A fürdővízbe egy normál keverékhez 15 csepp illóolajat 10 kanál oldóanyagban feloldva kell alkalmazni (gyerekek, idősek, betegek fürdővizéhez csak 8 csepp olaj szükséges 10 kanál oldóanyagban feloldva).  Kétévesnél kisebb gyerekek esetében maximum 4 csepp 10 kanál oldóanyagban feloldva. Masszázsolajban 8-12 csepp illóolajat oldunk fel 6-8 kanál oldóanyagban.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search