A vajúdás hossza

 In Szülés és gyermekágy

A vajúdás a szülés folyamatának a leghosszabb szakasza. Az orvosok a vajúdást attól a pillanattól számítják, amikor a méhnyak legalább 3-5 cm-re kitágult. Eddig valószínű, hogy csak fájdalmas kontrakciókat (összehúzódásokat) kellett kibírnod. Az is lehet, hogy egész éjszaka nem tudtál aludni és úgy gondoltad, hogy a vajúdás már hosszú ideje aktív.

Első gyermek esetében a vajúdás hosszabb ideig szokott tartani. Első szülésnél általában 6-10 órát tart a vajúdás, persze ez az idő lehet ennél több vagy kevesebb, de kevés az esély arra, hogy a 18 órát is meghaladja. Azok a kismamák, akik már korábban átestek szülési tapasztalatokon, általában 4-8 órát vajúdnak, de sosem többet mint 12 órát.

A gyors szülés általában nem a legjobb a magzatnak, de az anyának sem. Ugyanakkor egy nagyon rövid vajúdási időszak túlságosan megterhelő lehet úgy fizikailag, mint érzelmileg. Mindezek mellett a nagyon lassú vajúdási folyamat is kimerítheti úgy a magzatot, mint az anyát.

Az aktív vajúdás első szakaszában legalább 1-2 órányi lassú folyamatra számíthatsz, ezután a folyamat felgyorsul. Az első öt centiméternyi tágulás tart a legtovább. Eleinte az összehúzódások rendszertelenek: talán félóránként jelentkeznek, és mintegy egy percig tartanak. Aztán fokozatosan erősödnek, és egyre gyakoribbakká is válnak. A szülésznő vagy az orvos rendszeresen odajön és megvizsgál majd. Ellenőrzi például, hogy mennyire tágulsz és a megfelelő fájdalomcsillapítási módszer kiválasztásában is segíthet.

A rendszeres ellenőrzés csökkentette a császármetszéses szülések számát is. Az egyetlen feltétel az, hogy a 4 óra leforgása alatt a tágulás legalább fél centiméterrel növekedjen óránként, ellenkező esetben a szülésznőnek orvost kell hívnia az esetleges szülést gyorsító beavatkozások miatt.

Egyes kórházak különböző eljárásokat használnak, hogy gyorsítsák a szülést. Mielőtt bármilyen döntést hozna, a szülésznő időközönként többször is vizsgálni fog, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szülés valóban késlekedik és az elhúzódott vajúdás kockázatos a fertőzésveszély miatt.

A hosszas vajúdás okai

Minden női szervezet különbözik egymástól, tehát természetes dolog, hogy a vajúdási folyamatok is különbözőek. Egyes szakértők szerint az anya feszültségi állapota késlelteti a szülést, mivel a félelemérzet megakadályozza a szülést elindító hormonok termelését.

A hosszas vajúdás leggyakoribb okai a következők:

• a magzat nem a megfelelő helyzetben fekszik

• gyenge kontrakciók

• a medence nem megfelelő formája vagy mérete; sok nőnek férfias alakú medencéje van, emiatt a gyermek képtelen optimális helyzetbe kerülni, és ettől a szülés nehezebb lesz.

Nagyon sokszor viszont a szülés ok nélkül késik. Ne feledjük, hogy a tágulás első öt centije sokkal nehezebb, mint a következő öt. Ez azért van így, mert a összehúzódások erősödésének következtében a méhnyak is könnyebben tágul.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search