A terhességi toxoplazmózis

 In Terhesség és babavárás

 

A terhességi toxoplazmózis

A terhességi toxoplazmózis súlyosan káros lehet a magzatra, ha az anya a terhesség első harmadában betegszik meg.  A jó hír az, hogy a toxoplazmózis előfordulása elég ritka, és ha már egyszer túlestünk rajta, másodjára nem betegszünk meg.

Az orvosok szerint is ritkább a terhesség alatti toxoplazmózis megbetegedés, és inkább nyers vagy főtlen húsból kaphatjuk el a fertőzést, mint a macskánktól. Ugyanakkor, ha macskánkkal együtt lakunk, valószínű, hogy már immunisak vagyunk erre a betegségre.

A szakértők mégis azt javasolják, hogy a terhes nők kerüljék a macskaalom tisztítását, inkább valaki más kellene naponta kicsérlje. Ha mégis mi magunk cseréljük ki, vegyünk fel gumikesztyűt, és azután mossuk meg jól kezeinket és a kesztyűt is.

Akkor is hordjunk kesztyűt, amikor kertészkedünk, földdel vagy homokkal bánunk, hogy megvédjük magunkat a macska vagy más állatok ürülékeitől.

Mindig mossunk kezet, amikor ételt készítünk vagy étellel bánunk, és legyünk nagyon igényesek a higiéniával kapcsolatban a terhesség alatt.

Egy egyszerű vérvizsgálattal ki lehet mutatni, hogy voltunk-e már toxoplazmózissal fertőzve. Ha kétségeink vannak emiatt, beszéljünk erről  orvosunkkal!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search