A tejcsatorna elzáródása

 In Egészség és életmód

tejcsatorna elzáródásaA tejcsatorna-elzáródást gyakran összetévesztik az emlőgyulladással. A melledben egy tapintásra kemény, vöröses színű csomó jelenhet meg.

Tejcsatorna elzáródását valójában a tejcsatorna körüli szövet duzzanata okozza. A duzzadt szövet nyomást gyakorol a tejcsatornára és elzárja azt. Ez az elzáródás nem gyakori, és általában hetekkel vagy hónapokkal a szoptatás megkezdése után jelentkezik.

Létezik olyan eset is, amikor a kismama a mellbimbóján fedez fel apró fehér színű foltocskát. Ez annak a jele, hogy a csatorna elzáródását az időközben képződött bőrszövet okozta.

Könnyen kezelhető a tejcsatorna elzáródás?

Ha veled is megtörténik, hogy elzáródik valamelyik csatorna, akkor egy vékony, fertőtlenített tűvel, vagy körömmel távolítsd el a mellbimbódra képződött bőrdarabkát. Ezt szoptatás után kell végezni, amikor a mellbimbó bőrrétege lágyabb.

Mi történik, ha elzáródik egy tejcsatorna?

A tejcsatornák akkor gyulladnak be, amikor a baba nem szopja ki teljesen a mellek tartalmát, és a tej visszafolyik. Ha a tejelválasztás gyorsabban történik, mint a kiürítés, akkor a tej kipréselődik a csatornákból, és a környező szövetekbe jut. Ennek következtében egy duzzanat alakul ki, és a mell vöröses lesz, forró és fájdalmas. Amennyiben a tej a véráramba is bekerül, akkor az influenzához hasonló lázas állapot jelentkezik. Ezek az emlőgyulladás tünetei.

Az influenzás megbetegedéshez hasonló állapot annak a következménye, hogy az immunrendszered idegen fehérjének érzékeli a tejet, és harcolni kezd ellene.

Hogyan lehet megelőzni a tejcsatornák elzáródását?

Figyelj arra, hogy a kisbabád helyesen szopjon! Ismereteket gyűjthetsz a témával kapcsolatosan az internetről, de az orvosok és a szülésznők is elmondhatják, hogy mit is kell tenned.

Ameddig a babád megfelelően szopizik, addig a tej szabadon fog áramlani a csatornákban. Ezzel meg lehet előzni az emlőgyulladás kellemetlen tüneteit.

Fontos, hogy akkor is szoptasd a gyermekedet, ha fájdalmas. Sőt, ez segíthet, hogy hamarabb elmúljanak a tűnetek. Szoptass minél gyakrabban, és ne legyenek túl hosszú szünetek a szoptatások között. Az is előfordulhat, hogy fel kell költened a gyermekedet azért, hogy megetesd. Ha nagyon nagy fájdalommal jár a szoptatás, akkor mellpumpával is lefejheted a tejet. Az elektromos mellpumpa jobb, mint a manuális. Használj mellszívót minden etetésnél, és ha lehet, üresítsd ki egészen az emlőket.

Ha a tünetek jelentkeznek, akkor a következő módszerekkel enyhítheted azokat:
• segíthet a meleg vizes borogatás, egy meleg fürdő, vagy az enyhe masszázs
• különböző testhelyzetek előnyösebbek lehetnek a szoptatás számára
• az Ibuprofen csökkenti a fájdalmat, és megszünteti a gyulladást.

Ha a felsoroltak mellett sem javul az állapotod, vagy esetleg rosszabbodik, akkor orvoshoz kell menned. Lehet, hogy az emlőgyulladás miatt antibiotikumos kezelésre lesz szükséged.

A tej lassabban ürül ki az elzáródások miatt, és ezért lehet, hogy kisbabádnak ez kényelmetlenséget okoz, azonban ezen kívül semmilyen formában nem érinti a gyermekedet a tejcsatorna-elzáródás.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search