A szoptatás 10 előnye

 In Csecsemők és újszülöttek

szoptatás

A szoptatás 10 előnye

Az anyatej a baba számára szükséges tápanyagok közvetítésének eszköze. A minimálisan ajánlott szoptatási periódus pedig a szülést követő 6 hónap.

Nézzük hát a szoptatás 10 előnyét a baba fejlődése és az anyuka egészsége szempontjából:

1. Az anyatej könnyen emészthető a baba számára
Az anyatejjel szemben, a csecsemőnek nehézséget jelent a tápszer megemésztése. Ennek oka az, hogy ez utóbbi nem természetes élelmiszer, szintetikus tápanyagokat tartalmaz. Az anyatej pontosan a gyermek számára szükséges fehérje-mennyiséget tartalmazza. Épp ezért az anyatej az a táplálék, amely az újszülött számára semmi egyébbel nem helyettesíthető.

2. Csökkenti a mellrák kockázatát
Az anya szempontjából ez az egyik legfontosabb érv, ami a szoptatás mellett szól. Azoknál a nőknél, akik szoptatták gyermekeiket, lényegesen kisebb a mellrák kialakulásának kockázata, szemben azokkal, akik nem szoptattak. Emellett a kutatások kimutatták, hogy azoknál a lánygyerekeknél, akiket csecsemőkorukban anyatejjel tápláltak, lényegesen csökken a mellrák kialakulásának kockázata.

3. Az anyatej a kisbabák intelligencia-hányadosa

Az anyatejjel táplált gyerekek intelligenciaszintje magasabb, mint cumisüveggel táplált társaiké. Ez a növekedési hormonnal magyarázható, melyet az anyatej tartalmaz, és amelynek kulcsszerepe van a baba értelmi képességeinek fejlődésében.

4. Az anyatej elősegíti a magzatszurok (meconium) kiürülését
A magzatszurok a baba első széklete, mely még az anyaméhben keletkezik, egy zöldes-fekete folyadék, mely a szülés utáni első napokban kiürül a baba bélrendszeréből. Az anyatej felgyorsítja a csecsemő beleinek tisztulási folyamatát. Ezt az anyatejben levő kolosztrum (előtej) teszi lehetővé, mely egy igen értékes, természetes hashajtó hatású, ellenanyagokban és fontos hormonokban gazdag vegyület.

5. Az anyatej erősíti a baba immunrendszerét
Mivel az anyatejet a női szervezet természetes módon állítja elő, ez egyaránt tartalmazza a baba számára szükséges tápanyagokat, ásványi sókat, növekedési hormont, ellenanyagokat és vitaminokat. Ezek a vegyületek elősegítik a baba immunrendszerének megszilárdítását, segítve szervezetét a fertőzések és betegségek elleni harcban. Egyetlen tejpornak sincsenek meg ezek az előnyei, készüljön az bármilyen recept alapján. A kutatások szerint, az anyatejben található sejtek 80%-a makrofág, azaz falósejt, ezek tehát képesek a baktériumokat és vírusokat elpusztítani.

6. A szoptatás erősíti az anya és gyereke közötti érzelmi kapcsolatot
A szoptatás egy természetes folyamat, mely az együtt töltött idő által érzelmi kölcsönhatást hoz létre az anyuka és babája közt. Ez az érzelmi kötelék nagyon fontos a gyermek számára, a cumisüveggel táplált babáknál előfordulhat az elhanyagoltság-érzés kialakulása, melynek később káros következményei lehetnek.

7. A szoptatás elősegíti az anya hormontermelését.
A szoptatás alatt oxitocin szabadul fel. Ez egy hormon, mely többek között a szülés alatti méh összehúzódásaiért felelős, de fontos szerepe van a szervezet szülés utáni rehabilitciójában is. Elősegíti a méh eredeti méretére való visszahúzódását is.

8. Csökkenti a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának veszélyét

Az anyatejjel táplált gyermekek körében alacsony a diabétesz kialakulásának veszélye. A kutatások kimutatták, hogy egyenes összefüggés áll fenn a szoptatás hiánya és az I-es típusú cukorbetegség kialakulása között. A nem szoptatott gyermekek étrendje már nagyon kicsi kortól igen gazdag tejtermékekben. Ez megnöveli szervezetükben a tehéntejben található ellenanyagok mennyiségét, következésképp a cukorbetegség és inzulinfüggőség kialakulásának veszélyét.

9. A szoptatás segít megelőzni a postpartum (szülés utáni) vérzést
A szoptatás által az anya szervezetében felszabaduló oxitocin segít a méh eredeti méretének visszanyerésében és a magzatburok kiürülésében a szülés után. Az összehúzódások következtében a magzatot tápláló véredények hamarabb elzáródnak, meggátolva a szülés utáni erős vérzést. Azoknak az anyáknak, akik nem szoptatnak, szükségük van a mesterséges oxitocin-adagolásra, a postpartum vérzés megelőzése érdekében.

10.
Megvédi a gyermeket a fertőzésekkel szemben
Ez teszi az anyatejet a kisbaba számára legértékesebb ajándékká. Az anyatejben természetes módon jelen levő ellenanyagok segítik a gyermek szervezetét a fertőzések, az asztma, a hasmenés, a bakteriális agyhártyagyulladás, a csecsmőkori hirtelen halál szindróma elleni harcban.

Fentebb csak tízet soroltunk fel a szoptatás, babára és mamára nézve egyaránt jótékony száz hatása közül. Ha tehát újdonsült anyuka vagy, netalán hamarosan az leszel, mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy mind te, mind kisbabád a legjobbat kapja.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search