A spontán vetélés tünetei, vizsgálata

 In Családtervezés és gyermekvállalás

A spontán vetélés tünetei, vizsgálata

Melyek a spontán vetélés tünetei?

A hüvelyi vérzést a terhesség korai szakaszában gyakran nevezik a „az vetélés fenyegetésének”. Azért nevezik így, mert a spontán vetélés nem mindig a vérzés következménye, még akkor sem, ha ez a terhesség korai szakaszában többször is jelentkezik vagy ha nagyobb mennyiségű vért veszít a kismama. A tanulmányok szerint 90-96%-ban azon terhességek esetében, ahol magzatnak már van szívműködése és hüvelyi vérzések lépnek fel a terhesség 7-11. hetében, a terhesség tovább fog folytatódni.


Mit vizsgál az orvos ha spontán vetélést gyanít?

Felléphet méhnyaki vérzés, de ha nincsenek más tünetek, ami vetélésre utal nem kell aggódni. Egyes nők vérezhetnek, mert érzékeny a méhük vizsgálatok során. Az orvos megvizsgálja ha a méhnyak ki van tágulva és ha a méh mérete megfelel a terhesség időpontjához viszonyítva.


Hogyan vizsgálja meg a nőgyógyász, ha a magzat életképes?

Kismedence ultrahangot használnak, mert az kimutatja a magzat szívverését és azt, hogy életképes-e. Az ultrahang vizsgálat megállapítja, ha a terhesség méhen belüli vagy méhen kivüli terhességről van szó. Az orvos kérhet különböző laborviszgálatokat is, hogy megmérjék a vérben található Human Choriogonadotropin (hCG) hormon mennyiségét, ezáltal meghatározva hogy a magzat életképes-e, ha az ultrahangos vizsgálat nem volt meggyőző. Az értékelése során a nőnek azt szokták tanácsolni, hogy óvakodjon a szexuális érintkezéstől a kritikus időszakban.


Orvosi foglamak
a spontán vetélésre vonatkozóan

spontán vetélés – annak az elnevezése, amikor egy terhesség megszakad anélkül hogy a magzat túlélné
teljes vetélés – azt jelenti hogy, természetes okokból, külsö beavatkozás nélkül elveszítjük a magzatot. Ez a tipusú vetélés a terhesség 12. hetéig jellemző.
részleges vetélés fogalmát akkor használják amikor a magzat elhal, de a magzatburok és a méhlepény csak részben távozik el a méhből
fenyegető vetélés – azt jelenti, hogy a nő nem vetélt el, de vérzések jelentkeznek és megnövekedett a vetélés kockázata. Ebben az esetben a méhnyak nincs kitágulva és nem érzékelhető a magzat vagy a placenta szövete.
megkésett vetélés – embrionális elhalás, melyen nem követ azonnal vetélés és az embrió kilökődése késik

Milyen kezelést ajánlanak azoknak a nőknek, akik spontán vetélésen estek át ?

Ebben az esetben az orvos első feledata az, hogy megtudja hogy a méhből kilökődött-e teljesen az embrió, a magzatburok és a méhlepény . Ha a szövetek teljes mértékben kilökődtek, akkor nem marad más hátra csak nő megfigyelése. De ha nem löködtek ki teljes egészében (a terhes nő részleges vetélésen esett át), akkor szükséges a méh tágitása és egészségügyi küret (méhkaparás) elvégzése, hogy ki lehessen tisztítani a maradék idegen szöveteket a méhből. Az eljárást helyi érzéstelenitéssel végzik és utána antibiotikumot irnak fel.

Mi történik a vetélés után?

A legtöbb orvos nem fog további vizsgálatokat elvégezni egyetlen vetélés esetében, mivel normális terhessége esélye 80-90%, még két spontán vetélés után is. Azoknak, akik gyakran vetéltek el figyelembe veszik a lezajlott spontán vetélésok mintáját. Ha már három spontán vetélésen esett át akkor alaposan megvizsgálják ezeknek az okait.

Ezeknél a nőknél a következőket fogják vizsgálni:
 vérteszt mindkét szülő esetében, hogy kiderítsék a párok esetén fellépő esetleges kromoszóma rendelleneségeket, amit a magzat is örökölhet.
HSG Hysterosalpingogram készítése, mely kimutathatja a méh anatomiai rendelleneségeit
autoimmun betegségek diagnosztizálása
• más antitest vizsgálatok.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search