A mobiltelefon használata terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

A mobiltelefon használata terhesség alatt

A mobiltelefon által kibocsájtott sugárzás szintje alacsony, de vajon a készülék folyamatos használata nem erősíti föl ezeknek a sugárzásoknak a hatásait?

Még folynak a kutatások a terhesség alatti mobiltelefon-használat lehetséges veszélyeiről, mely árthat a még meg nem született magzatnak.

Sok ország tett lépéseket annak érdekében, hogy csökkentse a terhes nők és a gyerekek mobiltelefon használatát. Jelen pillanatban Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és a skandináv országokban csak sürgős esetekben javasolják a gyerekeknek a mobiltelefon használatát, a lehetséges káros hatások miatt. Ennek érdekében különböző megelőző intézkedéseket hoztak ezen országok vezetői, a következő alapelv alapján: “bűnös, amíg be nem bizonyítják az ellenkezőjét”.

Egy tanulmánysorozat az agytumorral kapcsolatban a mobiltelefont használók sorában azt mutatja, hogy a rádióhullámok a test érzékeny részeinek közelében veszélyesek lehetnek. Az eddigi ismeretek alapján elleneben nincs bizonyíték a közvetlen kapcsolatra a mobiltelefon használata és a különböző egészségügyi problémák között, főleg terhesség alatt.

De nem léteznek bizonyítékok arra sem, hogy a mobiltelefonok teljesen biztonságosak. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy létezik néhany biológiai hatás, de a tovabbi kutatások nem igazolták ezt a dolgot.

Ezen terület kutatása még gyermekcipőben jár, annak ellenére, hogy az egész világon több mint 2 milliárd ember használ mobiltelefon készüléket.

 

A mobiltelefon készülékek sugárzási értéke

Nem állíthatjuk bizonyossággal, hogy a mobiltelefon használata teljes mértékben biztonságos a terhesség ideje alatt, ugyanis létezhetnek kockázatok. De valóban károsítja a magzatot és hozzájárul a születendő gyermek későbbi magatartási, viselkedési zavarainak kialakulásához?

Utánajártunk az igazságnak.

A mobiltelefonokat csak az 1990-es évektől kezdték széles körben használni, így lehetetlen megtudni, hogy melyek a hosszú távú hatásai.

A napjainkig elvégzett kutatások arra mutatnak rá, hogy rövid távon nincs nagyon káros hatásuk az egészségre a mobiltelefonoknak terhesség ideje alatt.

De mivel a mondás szerint is “jobb félni, mint megijedni”, terhesség ideje alatt nem árt elővigyázatosabbnak lenned, és a lehető legkevesebbet használd a mobilt.

Egy brit tanulmány összefüggést talált az anyaméhben mobiltelefonoknak kitett gyermekek későbbi magatartási problémái között, mint páldául a hiperaktivitás gyermekkorban.

Mindezek mellett létezhet más magyarázat is erre. Megeshet, hogy a tesztalanyok sokat használták a mobiltelefont terhesség ideje alatt és ezáltal kevesebb figyelmet szenteltek a születendő gyermeküknek.

A biztos eredmény érdekében még számos  kutatásra van még szükség a témában.

A mobiltelefonok kisebb rádióhullámokat bocsátanak ki, úgynevezett nem-ionizáló elektromágneses sugárzást. Rengeteg ezköz, amit naponta használunk, bocsát ki hasonló sugárzásokat – a televízió, a számítógép és a mikrohullámú sütő is. A nem-ionizáló sugarak sokkal gyengébbek, mint az ionizáló sugarak. ionizáló sugárzást bocsájtanak ki a röntgen sugarakat használó gépek, melyeket például sugárkezelésre és a tomográfiai vizsgálatokra használnak.

Abban mindenesetre  egyetértenek a szakértők, hogy terhesség előrehaladásával kevésbé lehetséges, hogy a nem-ionizáló sugárzás következtében károsodik a magzat.

Minden mobiltelefon a kibocsátott sugárzástól függően van értékelve. Ezt az értékelést nevezik Specifikus Abszorpciós Rátának (SAR). A SAR jelenti a maximális sugárzás vagy energia mennyiségét, amit a tested magába szív, amikor mobiltelefonon beszélsz.

Minden mobiltelefonnak, amit Európában árusítanak, olyan SAR-értéke (specific absorption rate: jellemző elnyerési érték) kell legyen, ami biztosít arról, hogy a telefon által kibocsájtott sugárzás nem káros az emberi szervezetre. Minél nagyobb egy telefon SAR-értéke, annyival magasabb az általad elnyelt sugárzás értéke. Ellenőrizheted a telefonod SAR-értékét:
• a mobiltelefon útmutató könyvében
• a gyártó honlapján.

Gyakorlatilag a telefonod által kibocsátott energia függ attól, hogy mennyire erős a jele. Minél erősebb a jel, a telefonnak annál kevesebb energiára van szüksége a működéshez, ebből következik, hogy a SAR-értéke is alacsony lesz. Tehát csak akkor van lehetőséged csökkenteni a sugárzást, aminek ki vagy téve, amikor erős a telefon jele.

Legtöbbünk minden nap használja ezt a kommunikációs ezközt, életünk nélkülözhetetlen részévé vált. Tehát ha elengedhetetlen, hogy mobiltelefont használj a terhesség alatt, ne aggódj! Ha úgy érzed, hogy ezáltal csökkentheted a terhességi kockázatokat, próbáld ki a következőket a mobiltelefon használata okozta sugárzás minimalizálása érdekében:
• használd a lehető legkevesebbet a telefont, vagy csak akkor, ha nincs más lehetőséged
• küldj üzenetet vagy használd a házi telefont a mobil helyett
• próbálj röviden, a lényegről beszélni
• keress egy olyan helyett, ahol erős a jel, és csak azután telefonálj.

A handsfree ezközöket használva csökkentheted a fejed közelében a SAR értékét, miközben a mobiltelefonon beszélsz, viszont ezáltal növeled a SAR értéket a test többi részén.

 

kismama és mobiltelefon
A mobiltelefon használata káros a magzatra nézve?

 

 

 

 

Mit tehet a kismama?

Ha aggaszt a mobiltelefon-használat a magzat egészségi állapotára gyakorolt hatása, íme néhány lépés, melyet ha betartasz, csökkentheted a szervezetedet ért rádióhullámok mennyiségét:

• Kerülj minden tárgyat/helyzetet, mely zavarja a telefon jelét. Minél többet kell dolgozzon a telefon, hogy továbbítsa a jelet, annál több rádióhullámot bocsát ki. Használd a telefont úgy, ahogy kivetted a csomagolásból, ahogy a gyártó letesztelte. Ez azt jelenti, hogy előlapcsere, díszítőkövek vagy gumitartó nélkül.

• Ugyancsak javasolt, hogy a kismama használjon egy Bluetooth eszközt, mely jóval kisebb rádióhullámot bocsát ki. Ne feledd, a telefont tartsd távol magadtól, amikor használod a Bluetooth-ot, ne tartsd a has közelében, a zsebben vagy a derékra kötve, főleg ha babát vársz.

• Ugyancsak ajánlott, hogy használd a vezetékes telefont akkor, mikor lehetséges, ahelyett, hogy feltétlenül a mobilt használd a beszélgetésekre.

• Használhatod a számítógépet vagy a laptopot is telefonálásra vagy üzenetek küldésére, speciális programok segítségével. Egy pár megelőző intézkedés naponta csökkenti a veszélyt.

De a legfontosabb tanács az aggódó terhes nőknek ebből a szempontból az, hogy: “Emiatt ne legyetek feszültek!”, hiszen a stressz és az aggodalom jobban árthat a kisbabának, mint a mobiltelefon által kibocsájtott sugárzás.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search