Terhesség és az extrém sportok

 In Terhesség és babavárás

Terhesség és az extrém sportok

A terhesség időszakában kerüld azokat a tevékenységeket, amelyekben megütheted magadat. Ezek közé tartozik a teniszezés vagy a kerékpározás is, ugyanis ilyenkor az egyensúlyérzéked is változhat.

Az intenzív kocogást is jobb, ha kerülöd, ugyanis ez megerőlteti az ízületeidet és a hátgerincet.

Tartsd magadat távol az olyan sportoktól is, amelyek során megütheted a gyomrodat, ilyen például a squash, kick-box vagy más küzdősportok.

A búvárkodás és a búvárruha is kizárt dolog, ugyanis felszínre emelkedéskor legbuborékok kerülhetnek a vérkerngésbe. Ezek a légbuborékok árthatnak neked és a fejlődésben lévő magzatnak is.

A léggömbbel való utazásokat vagy a hegymászást is hagyd ki terhesség alatt, mert az oxigén-sűrűség-váltakozások nem tesznek jót.

A vízicsúszda és bármilyen más vidámparkos szórakozás is kizárt. Ezek rendszerint erőszakos landolásokkal, hirtelen gyorsulásokkal vagy lassított ereszkedésekkel járnak, ez pedig ártalmas lehet a magzatnak.

 

terhesség és sport
Sportolás a terhesség alatt: mit szabad és mire kell vigyázni?

 

Egyes kutatások szerint, a terhesség elején jelentkező testhőmérséklet növekedése miatt a hüvelyi fertőzések előfordulási esélye is megnövekszik, tehát kerüljük a szaunákat vagy a forró pakolásokat.

Kánikulában próbálj meg nem sportolni, hogy ne melegedj fel túlságosan. Ha terhesség előtt túlsúlyos voltál és mozgássszegény életmódot folytattál, akkor ne most kezdj el sportolni!

A terhesség 16. hete után ne végezz olyan gyakorlatokat, amelyeket a háton fekve kell végezni, emelt lábakkal. A méh súlya nyomást gyakorolhat főbb vérerekre, ettől szédülhetsz és hamar fáradtnak érezheted magad.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search