A magzat mozgásai

 In Terhesség és babavárás

A magzat mozgásai

A tapasztaltabb anyukáknál érzékelhető az első mozdulat amit “ébredő mozdulatnak” is nevezünk, amely a gyakoroltabb anyukáknál hamarabb jelentkezik mint az első kismamáknál. Azok az anyukák akik már nem ez első gyermeknél vannak meg tudják különböztetni a gyomor különböző és a belek különböző mozgásait, puffadásokat a magzat mozgásaitól. Az anyuka testi méretein is múlik, hogy milyen hamar képes erzékelni a magzat mozgásait. A soványabb anyukák előbb érzékelik ezeket.

Milyenek a magzat mozgásai?

A jövendőbeli anyukák úgy írják le ezeket az érzéseket mint valami pattogó kukoricaszemeket, úszkáló halakat vagy egy lepkét ami a pocakban repdes. Ilyenkor a legtöbb nő azt hiszi, hogy a gyomorpuffadás miatt érzi ezeket vagy az éhség miatt, de amikor ezek már rendszeresebbek lesznek, akkor felismerik a különbséget.

A magzat mozgásai könnyebben észlelhetőek, hanyugalmi állapotban vagy!

 

Milyen gyakoriak ezek a magzatmozgások?

Az első mozdulatok ritkák és rendszertelenek. Lehetséges, hogy egyik nap egész nap lehet érzni őket, és másik nap egyáltalán. Még akkor is, ha a magzat állandó mozgásban van,ha elegendő helye van a méhben, az anyuka nem érzi mindig ezeket a mozgásokat. Később viszont, amikor a magzat megnő, főleg a terhesség harmadik trimeszterében, ezek a mozgások erősebbek és rendszeresebbek. Mindezek ellenére, minden gyermeknek megvan a saját mozgási stílusa, tehát nem tudunk egy egyetemes mozgási sablont erre összeállítani. Amíg a gyermek mozgása állandó marad, addig minden rendben van.

 

Kell-e az anyuka figyelje ezeket a mozgásokat?

Attól kezdve, ahogy ezek a magzatmozgások megjelentek, az anyuka figyelmmel kell őket kísérje, hogy tudjon beszámolni az orvosnak minden rendellenességről. A mozgások csökkenése veszélyes jel lehet, ezért ilyenkor tanácsos felkeresni a nőgyógyászodat, hogy egy ultrahangos vizsgálattal megnézzék a gyermek elhelyzekedését.

A tehesség harmadik trimeszterében egyes orvosok azt javasolják, hogy az anyuka írja le a magzat minden mozgását a napnak egy adott idejében. Több mód is van arra, ahogyan ezeket a mozgásokat összeírd és az orvosok majd értelmezni tudják az adatokat. Mindenesetre, a következő eljárás a legelterjettebb:

• lejegyezel egy adott órát amikor a magzat általában a legaktívabb. Vigyázz arra, hogy mindig ugyanabban az órában jegyezd le ezeket a mozdulatokat. Lehetőleg kényelmesen feküdj végig az ágyon és rendezd úgy, hogy ne zavarjon semmi. Ilyenkor jegyezz le 10 különböző mozdulatot, és azt is, hogy mennyi idő telik el az egyes mozdulatok között. Ez a folyamat 12-20 percet vagy egy órat is tarthat, attól függ, hogy milyen gyakori a magzat mozgása. Ha leírhatál 10 mozgást egy óra alatt, akkor nincs semmilyen okod az aggodalomra. Ha viszont nem számolsz annyit, szólj az orvosodnak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search