A magyarok napozáskor nem vigyáznak a borükre

 In Egészség és életmód

Többek között ez derül ki a Szinapszis Kft. friss kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes weboldal megbízásából készített.


Minden 5. fiatal a nap bármely szakaszában napozik

A lakosság közel 50%-a napozik rendszeresen, 15%-uk pedig nem törődve az esetleges káros hatásokkal, a nap bármely szakaszában kifekszik a közvetlen fényre. Életkor alapján megfigyelhető, hogy a napozók aránya annak emelkedésével csökken, és a legfiatalabbak (35 év alattiak) esetében 20% a bármikor napozók aránya. Érdekesség, hogy a napozás időpontjának tényét nem befolyásolja szignifikánsan, hogy az illető vett-e már részt melanoma szűrésen!

 

szinapszis_-_napozsi_szoksok_120612_html_58c458e6
“Szokott-e és ha igen, milyen napszakban szokott nyáron napozni?” (n=1010)

 

Az aktív napozók 70%-a nem használ rendszeresen fényvédőkrémet

A felnőtt lakosság közel fele egyáltalán nem használ fényvédő krémet a napozás során – igaz közülük sokan, ha csak tehetik, kerülik a közvetlen napfényt. Elgondolkodtató ugyanakkor az a tény, hogy a nap bármely órájában kifekvők körében is csak 50% körül alakul a rendszeres krémhasználók aránya.

Egyéb szempontból az ilyen módon aktívan védekezők jellemzően nők, illetve 26-45 év közöttiek. Az alkalmazott krém egyébként döntően közepes (15-25) vagy magas faktorszámú (25+) krémet jelent.

 

szinapszis_-_napozsi_szoksok_120612_html_3666f6ba
“Használ-e Ön valamilyen fényvédő krémet napozás során?” (n=1010)

 

A kutatás rámutat: Magyarországon alacsony, mindössze közel 20% körüli a felnőtt lakosság körében a melanoma szűrésen már részt vettek aránya.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search