A kutyaharapás megelozése – elso a gyerek biztonsága!

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

kislány-és-kutyaÉvente kb. 5 millió ember szenved el kutyaharapást és leggyakrabban a gyermekek esnek áldozatául. Ez komoly problémát jelent, tehát nem kell csodálkozni, hogy gyakran bírósági esetté súlyosbodik a helyzet -, miután a kutya megharapta a gyermeket; pereskedések; kutyaharapás által előidézett sérülések; ügyvédspecialista megjelenése, aki az esettel foglalkozik; kutyatulajdonosok, akiket nem képvisel ügyvéd, esetleg egyáltalán nem ismerik a kutyaharapásra vonatkozó helyi törvényeket.

A kutyaharapás globális jelenség és három fő szempont idézi elő: a kutya nincs megfelelően betanítva, a gyerek nem tudja, hogyan kell viselkedni az állatok társaságában, illetve a szülő vagy a gyermekre felügyelő személy nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel arra vonatkozólag, hogy miként kell felügyelni egy gyereket kisállat vagy más állat társaságában.

A kutya és gyermek kapcsolata

A gyermekek frusztrációból, önvédelemből, szorongáskor harapdálnak. A kutyák is ugyanilyen okokból harapnak, azonban ezek nagyobb sérüléseket okozhatnak. Ha a kutya a gyermek közelében van, figyelni kell viselkedését, így elkerülhető a baleset.

Az incidenst meg lehet előzni úgy, hogy elvonod, és másra tereled a kutya figyelmét. A gyermekek viselkedését kisállatok társaságában, már kiskorukban figyelni kell még akkor is, ha az állat nagyon barátságos; így is meg lehet előzni a kutyaharapásos baleseteket. Mégiscsak állatokról beszélünk, akik természetes önvédelmi ösztönnel rendelkeznek, és könnyen zaklatottá válnak.

Miért harapják meg a kutyák a gyermekeket?

Sajnálatos módon, ha történik egy ilyen incidens, leggyakrabban a kutyát okolják a történtekért, és ez sok ezer olyan esethez vezetett, amikor ügyvéd szolgáltatásait kellett igénybe venni, hogy a sértett felek megállapodásra jussanak. Jelen pillanatig még nem találkoztam olyan ügyvéddel, aki olyan kutyát védett volna a bíróságon, akit megkínozott egy gyermek és ennek következményeként harapta volna meg.

Sok kutyára helytelen módon ráfogják, hogy agresszív vagy kényszeresen harap, és állatmenhelyre viszik vagy elaltatják. Ez az oka annak, hogy a kutyaharapást gyakran társítják az „agresszív kutyafajtákkal” és a „kutyatulajdonos hanyag és gondatlan nevelésével”. A statisztikák azonban mást mutatnak. A legtöbb harapást olyan kutyák követik el, amelyek azelőtt soha nem haraptak. Ha egy agresszív kutya elszabadul, és állatokat vagy kisgyermekeket támad meg, általában a tulajdonos a bűnös, mégis a kutya szenved a következményektől. 

Egyetértünk azzal, hogy sok kutya agresszivitásból harap, azonban ezeket a kutyákat fiatal koruktól nevelni kell, és folyamatosan figyelni a viselkedésüket gyermekek és más kisállatok társaságában. Ellenkező esetben ne tarts otthon kutyát!

A kutyaharapás sok egészségügyi problémát okozhat, csonttörést, amputálást, fertőzést, veszettséget és váratlanul magas kezelési számlát.
A kutyaharapásban szakosodott ügyvédek ismerik az erre vonatkozó helyi törvényeket, és segítséget tudnak nyújtani kártérítés esetén.
Ideális azonban az lenne, ha sikerülne elkerülni az ilyen helyzeteket.

A kutyát tartsd ellenőrzés alatt

Sok szülő, gyermekük biztonsága érdekében nem tart otthon kutyát. A 6 év alatti gyermekek viselkedése viszonylag kiszámíthatatlan. Tudatában kell lenned a ténynek, hogy nem minden kutya felel meg a gyermeked számára, bármennyire aranyos legyen.

A szakértők többsége nem ajánlja kisgyermekes családba a nagytestű kutyákat, amelyek nagyon energikusak és sokat ugatnak, vagy az olyan kutyákat, amelyek a múltban őrző-védő kutyák voltak.  Ugyanakkor, sok kisgyerekes szülőnek problémát jelent az időhiány, tehát nincs elég idejük arra, hogy a kutyát megfelelően gondozzák és képezzék, hogy folyamatosan figyeljék, hogyan viselkedik a gyerek és a kutya egymás társaságában.

Ha úgy látjátok, hogy egyik szülő sem tud elegendő időt szánni a kutya gondozására, meg se vásároljátok az állatot. Egy gyermek 7 éves kor előtt nem tud érdemben segíteni a kutyagondozásban.

A megfelelő kort elérő gyerekek sok mindent tanulhatnak egy kutyától. Megtanulják, mit jelent az együttérzés és az empátia egy másik személy iránt, mit jelent a szeretet és a türelem. Az egyik legfontosabb pedig, hogy a gyerkekek megtanulnak felelőssé válni. Időbe telik, amíg a kutya és a gyermek megszokja egymás társaságát, és ugyanúgy időre van szüksége a kutyának, amíg az új családot a „falkája” részének tekinti.

A kutya és a falkamentalitás

A legtöbb kutya félelemből vagy frusztrációból harap, és figyelmeztetésként általában a gyermek arcát vagy kezét harapja meg. Ilyenkor leggyakrabban nincs szükség orvosi beavatkozásra.

Ha már egyszer sérülést okozott és kifejleszt egy bizonyos testbeszédet, ami támadó pozícióra utal (egy gyermek ezt nem érti), olyan helyzet alakul ki, amit azonnal korrigálni kell.

Mindenekelőtt próbáld megérteni, miért támad a kutya a gyerekre. Önvédelemből, félelemből vagy látszólag ok nélkül? A kutya gondolkodását megértve sok balesetet megelőzhetünk. Minél több időt tölt a kutya egy családnál, annál inkább elfogadja azt a falkája egy részeként.

Minden olyan próbálkozást, amellyel sikeresen meg akarod változtatni a kutya viselkedését, meg kell előznie a kutya gondolkodásának megértése. A kutya felfogása szerint a falkában, azaz a családban minden személynek különálló pozíciója van. A szülőket általában a kutyák falkavezérnek fogadják el. A kutyák és a kölykök alárendelt szerepet töltenek be. A legtöbb falkában a kölykök egyenlőek, esetleg enyhén csökkenő sorrendben vannak a ranglétrán.

Ugyanez a helyzet a kutya és a kisgyerek kapcsolatában – a kutya szinte testvérének tekinti a gyermeket, akivel játszik. Ezért morog, ha a gyermek közelít az etető- vagy itatótáljához, a játékaihoz, vagy a „vezérhez”. Hierarchikus viszonyról beszélünk, amit sajnos sok szülő vagy kutyatulajdonos nem ért.

Meg kell előzni az ilyen helyzeteket, hogy ne érjünk el ahhoz a ponthoz, amikor a kutya megharapja a gyermeket és sérüléseket okoz neki. Jobb megelőzni a kutyaharapást, így el lehet kerülni a drága pereskedéseket is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search