A kiságy: amikor a gyermek készen áll

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Az átmenet a bölcsőtől a kiságyig gyakran nehéz időszak úgy a szülőnek, mint a gyermeknek. Ha a kicsi készen áll elhagyni a bölcsőt vagy a szülők ágyát, a szülőknek az alábbi lépéseket kell követniük:
• bizonyosodj meg arról, hogy a kicsi valóban készen áll az ágyhoz
• említsd meg az ágycsere lehetőségét
• győződj meg arról, hogy a gyerekágy biztonságos
• segíts a gyermeknek a kiságyban maradni

Győződj meg arról, hogy a kicsi valóban készen áll az ágyhoz

Az első lépés a bölcsőtől az ágyig történő átmenethez az, hogy tudd, mikor van a megfelelő idő. A szülők általában 18 hónap és 3 és fél éves kor között döntenek úgy, hogy egy ilyen kiságyat vásároljanak meg.

Szakértők véleménye szerint az ágyhoz való átmenet megfelelő ideje akkor jön el, ha:
• bővül a család lesz és szükség van a bölcsőre
• a gyermek képes egyedül kimászni a bölcsőből
• a gyermek fizikailag nagyobb a bölcsőnél.

Azok a gyerekek, amelyek szüleikkel alszanak, átugranak a bölcsőszakaszon. A szakember azt javasolja, hogy azon gyerekek esetében, akik nem szoktak hozzá a bölcsőben alváshoz, az átmenetnek közvetlenül a szülők ágyából a saját kiságyba kell történnie.

Abban az esetben, ha a gyermek egy változási folyamat közepén áll (pl. a bili használatának tanulása, kistestvér érkezése, költözés előtt stb.) ajánlatos, hogy késlelteted az átmenetet a saját ágyba, míg a gyermek nem alkalmazkodik az új változáshoz.

Említsd meg az ágycsere lehetőségét

Amint elhatároztátok az átmenetet a bölcsőből a saját ágyba, finoman kell bemutatnotok ezt az elképzelést a gyermeknek. Számos hasznos mód létezik arra, hogy ezt megtedd:
• a szakértők azt ajánlják, hogy beszélj erről az átmenetről a gyermekkel és vond bele az egész folyamatba
• vidd el a gyermeket vásárolni, hogy kiválassza a kedvenc rajzfilmfigurás ágyneműjét, hogy megkönnyítsd az átmenetet. A gyermeknek tetszhet egy tematikus ágyat is, mint például egy versenyautó vagy egy baldachinos hercegnő ágy. Néhány szülő amellett dönt, hogy meglepetésnek szánja az új ágyat és nagy felhajtást csinál ebből az új ajándékból.

Győződj meg arról, hogy a gyermek ágya biztonságos

A biztonság mindig is problémát jelentett némely szülőnek, amikor segítenek a gyermekeknek alkalmazkodniuk az új kiságyhoz. Győződj meg arról, hogy a csatlakozók be vannak fedve, az alsó fiókok zárva vannak és a kábelek elrejtve. Sok szülő csak egy földre fektetett matraccal indít, hogy abban az esetben, ha a gyermek legurul, ne magasról essen. Vásárolj egy korlátos ágyat és helyezd a falhoz. Szerelj be egy kis ajtót is, hogy a gyermek ne sétáljon a házban és ne tegyen éjszakai „látogatást” a szülők ágyában.

Segíts a gyermeknek az ágyban maradni

Amint a gyermek készen áll a saját ágyához, a szülők egy sor intézkedést kell megtegyetek annak biztosítására, hogy az utódok a saját ágyukban maradjanak aludni. Szakértők azt mondják, hogy amikor áttérnek a saját kiságyhoz, az alvás idejének és szabályainak ugyanazoknak kell maradniuk. Az összhang fenntartása elengedhetetlen ebben a folyamatban.

Sok szakértő javasolja egy jutalmazási rendszer alkalmazását is, amivel segíted a gyermeket az új ágyhoz szoktatni. Létrehozhattok egy csillagos grafikát; ahányszor a gyermek a saját ágyában maradva tölti az éjszakát, kap egy csillagot és 3 csillag egy díj. Így a gyerekek egy pozitív hozzáállást kapnak az alvással szemben és nem érzik kényszernek, hogy megtegyenek valamit.

Ha a szülők úgy gondolják, hogy a kicsi megfelelő korban van a bölcsőből a saját ágyhoz való átmenethez, a fent említett lépés kiváló módszer annak meghatározására, hogy a gyermek készen áll-e az átmenethez és így mindenki fel lesz készülve a nagy változásra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search