A kanyaró tünetei és kezelése

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A kanyaró tünetei és kezelése

Olyan vírus okozza, ami könnyen átterjed egyik embertől a másikra közvetlen kapcsolat útján vagy a köhögés és tüsszentés következtében.
A fertőzés ragályosabb a kiütések megjelenése előtt. A betegség lappangási ideje 10 nap.
A betegség jelei és tünetei

Az első tünet a magas láz (40 Celsius fok), általános rossz közérzet, fáradtság, vörös szemek, fényérzékenység (fotofóbia) és köhögés. Ezek a tünetek megjelenése után pár nappal kékes foltok jelennek meg a szájban és az arcon. Ezek a Koplik foltok.

A jellegzetes kiütés a fertőzés után 2 héttel jelenik meg, de a vörös foltok nem okoznak viszketegséget. A kiütés a homlokon és az arcon kezdődik el, innen terjed lefelé míg ellepi az egész testet. A kiütés minden testrészen 3 napot tart és általában egy hét alatt eltűnik.

Szövődmények

A leggyakoribb problémák a hasmenés, a hányinger, a fülgyulladás, lázas görcsök vagy tüdőgyulladás. Ritkább esetkben az agy is gyulladásba kerülhet, lehet szó agyhártyagyulladásról vagy agyvelőgyulladásról.

A kanyaró súlyosabb a felnőtteknél mint a gyerekeknél. Ez a betegség például a terhesség alatt spontán vetélést okozhat vagy koraszülést.

Kezelés

Az orvosnak meg kell vizsgálnia a gyermeket, ha kanyaróra gyanakszunk. Mivel a kanyaró egy vírusos megbetegedés az antibiotikumok nem fognak segíteni ebben az esetben. Paracetamolt vagy ipubrofént adjunk a gyermeknek, hogy csökkentsük lázát és fájdalmait. Aszpirint ne adjunk neki ha lázas, mert ez Reyes nevű tüneteket okoz, az egy olyan betegség amely a májra és az agyra van hatással.

Ha a gyermek állapota nem javul, menjünk orvoshoz!

Ha a gyermek kanyarós, nem szabad legalább 5 napig iskolába mennie a kiütések megjelenése után.

A betegség megelőzése

A leghatékonyabb megelőzés az oltás. Ezt két dózisban szokták adagolni, egyiket 12-15 hónaposan, a másikat 4-6 évesen. Még a vírussal való kontaktus előtt be kell oltanunk a gyermeket. Azok a gyermekek aki már érintkezésbe kerültek a vírussal 3 nap alatt még beoltahtóak. Az oltás a vírus egyik gyengébb formájából áll és a gyenge immunrendszerrel rendelkező gyermekeket nem szabad beoltani. A beoltott gyermekek 10%-ának láza lesz és kiütések jellennek meg 5-14 napra az oltás után. Ez nem veszélyes és a gyermekb nem válik fertőzővé.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search