A gyermek önbizalma

 In Lélek és pszichológia

Pozitív élmények

Ezek az élmények segítenek majd nekik beilleszkedni az óvodában, az iskolában, később pedig helytállni az életben. Fontos, hogy gyermekedet az első pillanattól kezdve szeretetben neveld, és érezze, hogy minden körülmény között számíthat rád. Segíts neki az első két évben, hogy tanuljon meg egyedül is elvegezni adott dolgokat, mint például a felöltözés, a cipűhúzás, a kéz- vagy fogmosás.

Hozd kapcsolatba más emberekkel, gyerekekkel is és figyelj arra, hogy külső tapasztalatokat is szerezzen, ne csak a házon belül. Segíts neki abban, hogy egyedül “nőjön fel” anélkül, hogy teljesen helyettesítenénk számára a kapcsolatot a külvilággal. Ahhoz, hogy egyedül is boldoguljon, biztosak kell legyél abban, hogy megadtál neki minden ehhez szükséges feltételt.

 

Tanítsd meg, hogy egyedül is boldoguljon!

Amikor észrevetted, hogy egyes dolgokat egyedül is el tud végezni, figyeld közelről a sikereit. Annak függvényében, hogyan méred fel a képességeit, tűzz ki számára újabb megbízásokat, feladatokat. Így idővel fel tudod majd mérni a gyermek képességeit. Amikor észreveszed, hogy nem tud boldogulni nélküled, küldjük el egy rövid ideig valaki máshoz, egy olyan személyekhez akik helyettesíteni tud téged.

A későbbi iskolai évek sikeressége érdekében tanítsd arra, hogy mindig meg kell próbálnia elvégezni a rábízott feladatot, segítség nélkül – felelősséget kell vállalnia, különböző helyzetekben megoldásokat találnia és felismernie az egyes kockázatokat és próbálja meg elkerülni azokat.

A gyereknek meg kell tanulnia kimondani egyes szükségleteit valamint azt is, hogy mit kinek mondhat. Vegyen részt olyan játékokban, amelyek az eredetiséget díjazzák és tanulja meg a gondolatait és szándékait kifejezni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search