A gyerekek kényeztetése a nagyszülők által

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

nagyapa-és-unokaValaki azt mondta, hogy a nagyszülők jobban szeretik az unokáikat, mint saját gyerekeiket. Éppen ezért, a tőlük telhető legtöbbet megtesznek, hogy minél többet tudjanak adni nekik, sokszor még annál is többet. A tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekek elhízásra hajlamosak a kulináris kényeztetések miatt.

Melyek a hatásai a nagyszülők kulináris kényeztetésének a gyermekeknél?

Szakértők állítják, hogy azok a nagyszülők, akik unokáikat elhalmozzák édességekkel, csak rosszat tesznek nekik, mert megnövesztik a gyerekek hajlamát a szív- és cukorbetegségekre.

Egy, a közelmúltban elkészült tanulmányból megtudtuk, hogy azoknál a gyerekeknél, akik csak a nagyszülőknél nevelkednek, 34%-kal nagyobb az elhízásra való hajlam kockázata. A felfedezés ellentmond az előző tanulmányoknak, miszerint a gyermekek plusz kilóit a szülői elhízás, illetve a szegénység okozza. A tanulmány azt is megállapította, hogy azok a gyerekek, akik csak fél napot töltenek nagyszülőknél, 15%-ban hajlamosabbak az elhízásra, mint azok, akik egész nap a szülőkkel vannak. Az óvodába járó gyerekek nem válnak egyáltalán elhízottakká – erre is kitér a tanulmány.

Miért kényeztetik el a nagyszülők az unokákat?

Hogy a nagyszülők elkényeztetik az unokákat, az tény. Vagy azért teszik mindezt, hogy elnyerjék a kicsik maradéktalan szeretetét, vagy megpróbálják mindazt a pluszt nyújtani, amit a saját gyerekeinek nem sikerült.

A másik magyarázat az, hogy a nagyszülők felszabadulva érzik magukat a nevelés felelőssége alól, és csak az egyetlen megmaradt élvezetnek örülnek, ami nem más, mint az unoka szélsőséges kényeztetése. A motiváció számukra kevésbé fontos.


Mit tehetnek a szülök, hogy korlátozzák a nagyszülők kényeztetését unokáikkal szemben?

Vannak határok, amelyeket a nagyszülők figyelmébe kell ajánlani kivételezett fontosságuk miatt, mint a gyermek táplálkozása, valamint egy rendszeres napi órarend betartása (az alvás idő, az ebédidő, a lecke írások ideje stb.).

A nevelésből adódó ellentétek a nagyszülő és a szülő között a kisgyermekben zavart okozhat, és a szülőknek később minden próbálkozása hiábavalónak fog bizonyulni, hogy a kornak megfelelő nevelésben részesítsék saját gyermeküket. Ilyen körülmények között jó közölni a nagyszülőkkel azokat a határokat, ameddig elmehet a kényeztetés.

Fontos észrevenni, amikor a kényeztetés már egy fegyver a nagyszülők kezében és a gyermek megfelelő nevelése útjában áll. Ilyenkor, egy megfelelő napi programot betartva, a gyermek kiegyensúlyozott nevelése érdekében, lépéseket kell eszközölnünk, illetve hogy megkapja a korának megfelelő táplálkozást.


Mit kell tegyenek a nagyszülők, hogy elkerüljék a gyermek túlzott elkényeztetését?

• Ne engedjék magukat befolyásolni az unokák által, hogy kikerüljék a kevésbé finom étkezéseket.
• Tartsák tiszteletben a napi programot, és ahhoz ragaszkodni, még ha nem is nagyon tetszik – naponta. Ily módon, ha a gyermekeknek sikerül a programot tiszteletben tartani, megtanulja, mit jelent a felelősség, és felnőttkorában képes lesz könnyedén megszervezni saját életét.
• Jusson közös nevezőre a gyermek szüleivel és semmiképp ne térjen el attól a nevelési módszertől, amelyet a szülők eddig használtak a gyerekükkel szemben. Az a gyermek, aki egy nap leforgása alatt kétféleképpen van nevelve, összezavarodik, és nem tudja okosan kiválasztani, mi is az a dolog, amelyet érdemes, méltó betartani. Ez családon belüli konfliktushoz vezethet, a gyermek sokszor le van szidva, pedig nem hibás, mert csak azt tartja tiszteletben, amit az egyik szülő kért tőle.
• Tudatosodjon bennük, hogy a gyermek kényeztetése nem a legmegfelelőbb módja a szeretet kivívásának. Túlzott kényeztetéssel a gyermek azt hiheti, hogy neki mindent szabad, hogy neki minden jár. Egy ilyen mentalitás végigkísérheti az életét, később ezáltal konfliktusokat okozva emberi kapcsolataiban.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search