A csecsemőkori napégés kezelése

 In Csecsemők és újszülöttek

gyerek napfény
Először is mindenképp hívd fel az orvost, az 1 éven aluli gyermek napégése komolyabb lehet, mint amilyennek tűnik. Az orvos majd megkérdezi melyek a gyermek tünetei és lehet majd behívatja, hogy győződjön meg arról, nincs-e szükség sürgősségi kezelésre vagy esetleg kijön házhoz

Az elveszített folyadékmennyiség pótlására adj neki minél több vizet és az égetett részek csillapítására pedig áztass be egy tiszta kendőt hideg vízben, csavard ki, majd tedd a leégett bőrfelületre és hagyd ott 15 percig. Ezt a műveletet többször is ismételd meg egy nap, de vigyázz arra, hogy a gyermek ne fázzon.

Ha megfürdeted, vigyázz arra, hogy a szárításnál csak enyhén nyomkodd bőréhez a törlőkendőt, hogy meg ne sértsd vele. Hidratáld a bőrét aloe vera krémmel vagy géllel, ezek enyhítik a viszketés érzését.

Kérdezd meg az orvost, ha adhatsz-e a gyermeknek egy adag ibuprofent (fájdalomcsillapító, mely akkor alkalmazható, ha a gyeremek legalább 6 hónapos vagy attól több), vagy más fájdalomcsillapítót, viszont arra ügyelj, hogy sohasem adj neki aszpirint.

Öltöztesd kényelmes ruhákba amelyek nem zavarják a bőrét és tartsd távol a naptól egészen addig, amíg az teljesen meggyógyult, mert a nap újabb égetéseket okozhat.

Amit nem szabad tenned:
• ne kenj a gyermek bőrére kőolaj származékokat tartalmazó termékeket, mert ezek tovább súlyosbíthatják az égések okozta sérüléseket, ugynígy egyes olajok is
• ne használj olyan spréket vagy kenőcsöket amelyek benzokaint (helyi érzéstelenítő) tartalmaznak, mert ezek irritálhatják a bébi bőrét és allergiás tüneteket válthatnak ki
• ne tegyél közvetlenül jeget vagy jéghideg borogatást az égett bőrre
• ne tegyél a perzselt bőrfelületre tapaszokat,  még akkor sem, ha ezek azzal a céllal készültek, hogy védjék a gyermek bőrét, mert elszakadhatnak és elfertőzhetnek vagy sebeket okozhatnak. Ebben az esetben használj inkább egy antibiotikumos kenőcsöt.

Miért ilyen súlyos a napégés?

A napégés tulajdonképpen barnulást jelent, de a bébiknél nagyon kell vigyázni, hiszen a bőrük rendkívül érzékeny. A napégés valójában elsőfokú égésnek felel meg, ami a bőr kipirosodásaval, enyhe megdagadásával és fájdalommal jár. A másodfokú égés még fájdalmasabb,  a bőr jobban feldagad és nagyon kipirosodik.

Egy elsőfokú égés általában 2-5 nap alatt meggyógyul, de egy másodfokú égés esetében néhány hétre is szükség lehet.

Más jelek, melyek súlyosabb napégésre utalnak: láz és nagy fájdalmak, hányinger, hidegrázás és akár képzelgés. Ha a gyermek túl sokat volt a napon roham vagy szélütés veszélye is fennálhat a túlzott meleg miatt.

Miért kezd a gyermek bőre hámlani?

Ilyenkor nem kell megijedni, ez egy természetes gyógyulási folyamat ami általában a leégés után pár nappal jelentkezik.

Aggódnunk kell-e a leégett bőrfelületekért?

Igen. A gyeremek első 20 évében történik meg élete napozásának 80%-a. Egy napégés nagyon káros hatással lehet a bőrre, az ultra viola sugarak (UV) pedig bőrrákot is okozhatnak.

Egyes felmérések szerint a gyermekkori bőrégések későbbi bőrrákhoz vezethetnek. A napégés a legveszélyesebb a fehér bőrű, szőke hajú kék vagy zöld szemű gyermekek esetében, de valójában mindenkinek nagyon ártalmas.

Hogyan előzheted meg a csecsemőkori napégést?

Nem nehéz ezt megelőzni, csak arra kell vigyáznod, hogy amikor kimész a gyermekkel öltöztesd hosszú újjú és fehér színű ruhákba, hogy eltakarja a bőrét. Ugyanakkor adj rá kalapot és használj egy magas fakotszámú fényvédő krémet. Tartsd árnyékban amennyire tudod, de azt is tudnod kell, hogy ez csak részleges védelmet nyújt.

A csecsemő maradjon a házban 10 és 14 óra között, mivel ilyenkor a legereősebbek a napsugarak és ne feledd, hogy a napsugarak egész évben jelen vannak, még egy felhős vagy egy téli napon is.

Használjunk a nap érintette bőrfelületeken egy 15 vagy annál magassab faktorú fényvédő krémet és vidd fel a bőrre egy fél órával azelőtt, hogy kivinnéd a gyermeket a szabadba; így a krém jól be tud szívódni a bőrbe. Minden 2 órában vidd fel újra a krémet vagy akár gyakrabban is, ha a gyermek izzadt vagy vízben volt.

Egyes tudósok nem javasolták sokáig a fényvédő krémek használatát 6 hónapon aluli gyermekek esetében, de azóta ez megváltozott. Ha az árnyék vagy az öltözet nem megfelelő, használhatod a napkrémet ezen gyermekek esetében is, csak vigyázz arra, hogy kevés mennyiséget vigyél fel az érintett bőrfelületekre.

Kép forrása: http://www.flickr.com/photos/merille/3487040811/

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search