A beszédfejlődés késése

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kisgyerek beszél Már alig várod, hogy kisbabád azt mondja neked "mama", de ez még várat magára. Mi lehet az oka, hogy épp a te gyerekednél lassúbb a beszédfejlődés folyamata kortársaiénál.

Olyan sok internetes információhoz juthatsz szülőként, hogy szerencsésnek, ugyanakkor szerencsétlennek is érezheted magad. Emiatt hajlamos vagy arra, hogy nagyobb élvárásaid legyenek, mint az valójában szükséges lenne.

Ez általában a fiatal szülőknél fordul elő, amikor elkezdik értékelni a gyermek fejlődési szakaszait, és befolyásolja őket a sok információ, amit szakképzett emberek írtak (amit ők normálisnak vagy kevésbé normálisnak vélnek).

Még a gyermekorvos is egy bizonyos „normalitás-skálát" mutat be majd, amikor a gyermek fejlődése kerül szóba. Megnyugtató lehet, hogy bizonyos dolgok, amit gyermeked művel, teljesen normálisak még akkor is, ha te furcsának érzed. Gond csak akkor van, amikor rájössz, hogy kisfiad vagy kislányod nem tartozik a "normális intervallumba".

Általában a gyerekorvosok a két év feletti gyerekektől már több szót szeretnének hallani. Ha gyermeked kétéves elmúlt, és nem tud pár tiszta szót kiejteni, akkor tanácsos egy specialistához fordulni. Sok esetben a gyerek nemcsak „lustácska”, hanem fejlesztésre szorul.

Az igazság az, hogy a korai beavatkozás inkább a szülőknek nyújt támogatást, mint a gyermeknek segítséget. Szakemberek tanítják a szülőket arra, hogy hogyan is kerüljenek közelebb gyermekükhöz, ösztönzik őket, hogy tartsák számon úgy a sikereket, mint a kudarcokat.

Az igazság az, hogy ezek a programok úgy a gyerekeknek, mint a szülők számára is hasznosak, mert időben meg lehet állapítani a késedelmi szintet. Mielőtt gyorsan az interneten kezdenél el keresgélni, érdeklődd meg, hogy a közeledben milyen lehetőségek vannak! Gyermekorvosod bizonyára ebben a segítségedre tud lenni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search