A 2 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

A 2 hónapos baba

Mozgásfejlődés

A két hónapos baba bőre puha és fehér – a bőr alatti zsírréteg jelentősen megvastagodott, a combján pedig a gyűrődések megsokasodtak.

Sokkal több ideig képes a fejét támasz nélkül tartani, azonban továbbra is fontos odafigyelned amikor ölbe veszed. A 2 hónapos csecsemő előszeretettel mozgatja végtagjait, hason fekve pedig fejét és mellkasát próbálgatja emelni. A első hónapban kis kezeit többnyire ökölbe szorította, most azonban már kezdi nyitogatni őket.

Érzékszervek fejlődése

Ebben az időszakban nagyon figyelmes a környező zajokra, és saját hangját is kezdi felfedezni. Ha közeledsz felé az arckifejezése megváltozik, és általában rád is mosolyog. Egyre többet gőgicsél, mivel örömét leli új tudományában. A különféle hangokból a szülők könnyen következtethetnek például a baba aktuális hangulatára is.

2 hónapos korában a baba szemével már követi a mozgó tárgyakat, leginkább az élénk színű, zajos játékok és az emberi arc érdekes számára. Fejét a hang irányába fordítja, a számára szokatlan és izgalmas dolgok már hosszabb ideig is lekötik a figyelmét. Egyes kicsik már akár a tárgyak felé is nyúlhatnak.

Értelmi és érzelmi fejlődés / beszédfejlődés a 2. hónapban

2 hónaposan korában a baba már egyre többet mosolyog: ezzel jelzi, hogy kedveli maga körül az ismerős arcokat. Igényli édesanyja közelségét és gyakran keresi a szemkontaktust is.

A csecsemő első játéka a saját keze lesz – ezt örömmel nézegeti, mozgatja és veszi a szájába. A felnőttek beszéde megnyugtatja és biztonságérzetet ad neki, ezért célszerű minél több időt énekléssel, meséléssel és dúdolással tölteni, de akár már “beszélgetni” is lehet vele.

Alvásigény és táplálás

A 2 hónapos baba alvásigénye

Az első hónapban az újszülött általában átaludta az étkezések közötti időszakot, azonban éjszakánként is megébredt 3-4 óránként. A 2 hónapban a baba általában már csak 15-18 órát alszik, és a napi rutin (evés-alvás-ébrenlét váltakozása) is kezd kialakulni és rendszeressé válni.

Ebben az időszakban még igen nagy eltérések lehetnek az egyes babák alvásigényei között: van csecsemő, amelyik éjszaka akár 10-12 órát is alszik, de a legtöbb baba még mindig többször is felkel enni. Napközben már hosszabb ideig is ébren van, ilyenkor csodálattal tanulmányozza környezetét és szereti a társaságot.

A 2 hónapos baba táplálása

A csecsemő étrendje továbbra is kizárólag anyatejből és/vagy (szükség szerint) tápszerből áll.


A baba súlygyarapodása és hosszfejlődése a 2. hónapban

Súlygyarapodás

Egy átlagos súllyal született baba a második hónapban általában 800-1200 grammal gyarapszik, azonban ez az érték lehet több vagy kevesebb is, több tényezőtől függően. A 2. hónap végére a kisfiúk átlag súlya 5,6 kg, a kislányoké pedig 5,1 kg lesz.

Hosszfejlődés

A csecsemő nemcsak súlyban, de hosszúságban is sokat nő a második hónap folyamán, átlagosan 3-4 centimétert. Ha a születésnél 50 cm volt, most hossza kb. 56-58 cm, azonban ez sem törvényszerű.


Gyermekorvosi vizsgálatok az 2. hónapban

Általános vizsgálatok

• A havi vizsgálat során a gyermekorvos ellenőrzi:

  • a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát
  • az esetleges fejlődési rendellenességekre vagy csípőficamra utaló jeleket
  • mozgásszervek és idegrendszer fejlettségi szintjét
  • az érzékszervek működését (látást – különös tekintettel a kancsalságra – és a hallást)
  • a baba nemi szerveinek állapotát (kislányok esetében a hüvelyt, kisfiúk esetében pedig a rejtett heréjűséget vizsgálják).

Védőoltások a 2. hónapban

A baba 2 hónapos korában megkapja a DTPa + IPV + HIB oltást, amelyet 3 és 4 hónapos korban megismételnek. A kombinált vakcina 5 különböző betegség ellen nyújt védelmet:

– a DTPa védőoltás diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs) és pertussis (szamárköhögés) ellen

– az IPV a járványos gyermekbénulás ellen

– a HIB pedig a gennyes agyhártyagyulladás egyik kórokozójával szemben biztosít immunitást.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy