A tavaszi nagytakarítás a léleknek is jó

 In Egyéb

A tavaszi nagytakarítás a léleknek is jó

A praktikus okok mellett számos hagyományos vallási és babonás eleme van a tavaszi nagytakarítás szokásának, amelynek szokásos ideje a keresztény kultúrkör szerint a húsvét előtti héten, a böjt utolsó napjaiban van. Ahogy a böjt a testi-lelki tisztulás eszköze volt, ugyanúgy az ünnepvárás része volt a lakóhely rendbetétele, megtisztítása is. Érdekes, hogy a rituális takarításnak az európainál sokkal nagyobb hagyománya van Ázsiában, ahol a harmóniára törekvő tértisztításra egy egész elméleti rendszer, a feng shui épül.

A feng-shui tanítása szerint tárgyaink, otthonunk, kertünk megfelelő rendezése kedélyünk, sikereink és egészségünk, életünk minden tényezője szempontjából egyaránt lényeges. Minden fontos  élethelyzetnek megvan a maga területe az otthonunkban, így például a gazdagság, siker, a hírnév, a szerelem, az egészség, a család, az alkotókészség, a tudás, az emberi kapcsolatok, a karrier sávját is kijelöli a feng shui térképe. Ha az életünkben valahol problémák vannak, a hozzá tartozó területeket kell erősíteni, de környezetünk minden terét megfelelően kell kialakítani, tisztán, rendben, szemnek is kellemes állapotban tartani, ha egészségünkért szeretnénk tenni. Egészséges, életteli, lélekvidámító dolgokat, színeket kell látnunk magunk körül, viszont meg kell szabadulni az elromlott, hibás tárgyaktól, a felhalmozódott felesleges holmiktól, a kidobásra váró hulladékoktól, a helyrehozhatatlanul rossz állapotban lévő szobanövényektől stb., mert ezek tudat alatt mind rontanak az életminőségünkön.

Tavaszi tértisztítás

A feng shui a tavaszi nagytakarítás során a tényleges takarításon, „rendvarázsláson” kívül tértisztítást is ajánl. Erre a célra javasolja, hogy a takarításhoz előzőleg pár órán át napon tartott vizet használjunk, és legelőször is a napfényt a lakás rejtett zugaiba is beengedve, alaposan szellőztessünk. A módszert a tudomány is igazolja, hiszen a napfény a legjobb a téli doh és a penész ellen, és a legegyszerűbb baktériumölő szer is. Tiszta növényi illóolaj párologtatása, és a helyiség négy sarkába állított illatos gyertya égetése is a tértisztítás módszerei közé tartozik. Ezekben sem nehéz felfedezni a fertőtlenítés és a légfrissítés szándékát!

Sok elgondolkodtató tanácsot ad az egészségőrzésre is. Az egészség, a család, a baráti és rokoni kapcsolatok területe a feng shui szerint a lakás bejáratától számítva a bal oldalon, középen található. Színei a zöld, a kék, a barna, eleme pedig a fa, így itt lehetőleg ezeket a színeket alkalmazzuk, és hagyjuk dominálni a fából készült tárgyakat. Erős, dús lombú, egészséges növények, a kényelem, a kellemes hatást keltő, az ízlésünknek megfelelő, számunkra kedves tárgyak elhelyezése előnyös hatású lehet ezen a területen. Jó, ha összhatásukban zöldes tónusúak a dekorációs darabok, és az egészséget, életet, pezsgést szimbolizálják, például szép állatok, virágok, növények, termések. Az egészség területén (és másutt, szem előtt) ne tartsunk orvosi recepteket, leleteket, gyógyszereket, szennyes ruhát, takarító eszközöket, éles, hegyes szerszámokat.

Húsvét előtt

Ha nem is ennyire elméletté rendezve, de más néphagyományokban is találunk a rituális tisztulásra, otthon-, tértisztításra utaló elemeket.

Sok évszázados falusi hagyomány például, hogy a húsvét előtti héten el kell tüntetni a tél nyomait, hogy a feltámadás ünnepét megújult környezettel fogadhassák. A férfiak vesszősöprűvel felsöpörték az udvart és a ház előtt az utat, rendbetették az istállót, beolajozták, megélezték, munkára készítették a szerszámaikat. Az asszonyok a lakóházban meszeltek, padlót súroltak, mázoltak, ablakot, függönyt mostak, kiseperték, lemosták a téli por, korom nyomait, a család összes ágyneműjét napon frissítették fel, szellőztették ki. Az asztalra egy korsóban az új élet jeleit, virág-, vagy legalább egy (a virágvasárnapi misén megszentelt) barkacsokrot tettek, mellé a termékenység szimbóluma, egy tál vidám színekre festett tojás került.

Mindennek egyszerre volt fertőtlenítő („betegségűző”), és lélekvidámító hatása. A sötét, hideg, félelmetes tél elmúltával a tavasz kezdetén minden az életet, a friss új erőt, a megújulásba vetett hitet sugározza, amely a keresztény kultúrkörben a húsvét, a feltámadás ünnepén csúcsosodik ki.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search