7 érdekesség a születésnappal kapcsolatban

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

születésnap ünneplése1. a születés napja
A születésnap az egész világon megünnepelt évforduló. A szokást Európában a római katonák terjesztették el, a birodalom egész területén. Az angol királynőnek két születésnapja van: az egyik, amikor valóban megszületett, és egy hivatalos. Valószínűleg nagyon sok ajándékot kap mindkét születésnapjára.

2. a születésnapi torta
A ókori görögök találták ki az évfordulói tortát. Úgy tűnik, hogy ahelyett, hogy egy ivóban ünnepeltek volna pár üveg ital társaságában, egyszer egy évben Artemisz, a Hold istennőjének templomába vittek egy hold alakú tortát. A középkorban (mielőtt még a Karácsonyt megünnepelték volna), a németek édes tésztából készült, Jézust formázó, apró süteményekkel kedveskedtek egymásnak, a Megváltó születését ünnepelvén. Így alakult ki az a szokás, hogy valaki születésnapi ajándékba ehető finomságokat kapjon.

3. a torta gyertyái
Ugyancsak a görögök találták ki a torta gyertáit is – azokat szúrtak a süteménybe, hogy megvilágítsa az útjukat – valamint, hogy ünnepeljenek, és a Hold fényét utánozzák velük.

4. a jókívánságok
Nincs semmilyen konkrét bizonyíték arról, hogy ki küldte az első születésnapi üdvözletet, de azt tudni lehet, hogy a bölcs kínaiak már nagyon régóta kölcsönösen üdvözleteket küldtek egymásnak. Azt is tudni lehet, hogy néhány száz évvel ezelőtt az angol királyi ház hölgytagjai különleges alkalmak ünneplése okán kis díszített kártyákat küldözgettek egymásnak.

5. az ajándék
Köztudott, hogy a kis Jézust születése után három napkeleti bölcs látogatta meg. Õk is egy-egy ajéndékot hoztak, ezzel megteremtve a születésnapi ajándékozás hagyományát.
Az ajándékokat az emberek egymásnak örömszerzés céljából adták át, és azért, hogy a rossz szellemeket elűzzék.

6.
az ünnepség
Az első születésnapot ünneplő összejövetelen a görögök vettek részt, Artemisz templomában, ahova a hold alakú tortát vitték ajándékba. Bizonyíthatóan az első szülinapi “buli” a németországi Kinderfest volt, mely a gyermek életét hivatott ünnepelni. Azokban az időkben, amikor nagy volt a gyermekhalandóság, a születésnap nagy örömünnep volt, és nem azért, mert újra eltelt még egy év. Természetesen ezek az ünnepek azzal jártak, hogy a szerencsés kisfiú vagy kislány ajándékot is kapott.

7. a szülestésnapi dal
A jól ismert angol dallamot Mildred Hill írta 1890-ben, nővére pedig a szöveget hozzá – néhány évvel később. Először 1935-ben volt kiadva. Sajnos, nem közölhetjük a szöveget, mivel érdekes módon még mindig szerzői jogvédelem alatt áll, és gyakorlatilag fizetni kéne a szerzőknek, ha bárhol, bármilyen tömegben eléneklik!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search