5 fontos tudnivaló az inkontinencia kezeléséről

 In Egészség és életmód

A vizelettartási problémák sajnálatos módon tabu témának számítanak – olyannyira, hogy sokan nőgyógyászuk vagy akár saját maguk előtt sem vállalják fel. A nagy hallgatás és tagadás miatt így akár meglepők is lehetnek a kapcsolódó felmérési adatok: a nők 40 százalékának vannak kisebb-nagyobb vizelettartási problémái, közülük azonban csak minden tizedik vesz igénybe orvosi segítséget. Pedig már hazánkban is találhatók olyan módszerek, amelyekkel ezek a gondok hetek alatt, diszkréten és hatékonyan kezelhetők.

Dr. Pácsa Szilvia nőgyógyász és inkontinencia szakértő kifejezetten vizelettartási panaszokkal szenvedők gyógyítására specializálódott, és már nagyon sok hölgynek segített rendelése idei nyitása óta. Elmondása szerit rengetegen érdeklődnek a női kismedence problémái, betegségei, illetve egyre inkább az egészség megőrzése iránt. Rendelésén és blogján is sok kérdéssel találkozik, tapasztalata alapján az érintettek nem rendelkeznek elegendő információval az inkontinencia-kérdést illetően. Így ha el is köteleződnek egy kezelés mellett, gyakran nincsenek tisztában annak menetével. A téma azonban semmiképpen nem elhanyagolandó, így a doktornő közreműködésével összeszedtük a legalapvetőbb és fontos tudnivalókat.

Hova menjenek azok a nők, akik beazonosítják, hogy kismedencét érintő vagy vizelettartási problémájuk van?

A probléma beazonosítását követően a hölgyeknek érdemes felkeresniük egy közelükben dolgozó nőgyógyászati vagy urológiai szakrendelést, ahol elvégzik az alapvető vizsgálatokat, megerősítik vagy kizárják a kismedence betegségét, és azonnal terápiát is javasolnak. Például a vizelettartási problémák 90-95 százaléka (a sürgősségi, a stressz és a kevert inkontinencia) helyben sikeresen kezelhető. Ha a terápia nem, vagy csak részben sikeres, akkor érdemes szakértőt felkeresni.

Milyen információt érdemes összegyűjtenie egy vizelettartási problémával rendelkezőnek, mielőtt felkeresi a szakorvost?

A vizelettartási problémák hátterének felderítéséhez részletesen ismerni kell a páciens folyadékfogyasztási és ürítési szokásait. Nem mindegy, hogy mikor, mennyit és mit iszik vagy eszik. Ugyanilyen fontos a vizelet és a székletürítés napi mennyiségének, ritmusának pontos felírása. Ezeket az adatokat egy „vizelési napló”-ba szükséges rögzíteni, legalább három egymást követő napon át. Érdemes a „tünet napló”-ba néhány héten keresztül feljegyezni azt is, hogy volt-e akaratlan vizeletvesztés, alhasi fájdalom vagy egyéb panasz, és ha igen, akkor az melyik napszakban, milyen tevékenységet megelőzően vagy után jelentkezett.

Miből áll a vizelettartási zavarok terápiája? Mire kell figyelnie a páciensnek a kezelés során?

A stressz, sürgősségi és kevert inkontinencia terápiájának alappillére az életmód változtatás és a torna. Gyakran van szükség az étkezés és az ivás ritmusának megváltoztatására, a hólyagot ingerlő ételek, italok elhagyására, esetleg az addig szedett gyógyszerek egy részének módosítására. Fontos, hogy a páciens új, egészségesebb vizelési szokásokat alakítson ki. Ennek kapcsán hólyagtréninget és relaxációs technikákat is megtanítunk.

A kismedencei tornára valamennyi érintett páciensnek szüksége van. Egy alap kismedencei torna körülbelül három hónapig tart, amely alatt a kismedencei és a törzsizmok megerősítése, a kismedencei izmok ellazítására való képesség kialakítása, valamint a törzsizmok működésének összehangolása történik meg. Optimális esetben a páciens heti egy-két alkalommal hozzáértő tréner támogatásával és a napi rendszerességű otthoni gyakorlás hatására jól fejlődik, a panaszai hétről hétre csökkenhetnek.

Torna melletti elégtelen változás esetén a doktornő biofeedback asszisztált kismedencei tréninget javasol, amivel a páciens néhány hét alatt fel tud zárkózni a fejlődésben, és ezzel párhuzamosan a gyógyulásban.

Szóval életmód változtatással és tornával a gyógyszerszedés és a műtét is elkerülhető?

Vannak olyan esetek, elsődlegesen sürgősségi vagy kevert inkontinenciában, amikor gyógyszerrel egészítjük ki a tornát és a kezelést. Gyógyszer beállításával a panaszok gyorsabban szűnhetnek meg, a vizelés gyakorisága csökken, a mozgás szabadságát hamarabb visszakapja a páciens, ami nagyon fontos a kezelésbe vetett bizalom és a megkezdett életmód változtatás folytatása szempontjából.

És bizony vannak olyan esetek is, amikor a szervi elváltozás olyan mértékű, hogy a műtét nem elkerülhető. Fontos azonban, hogy az életmód változtatás és a torna ezekben az esetekben is haladéktalanul megkezdődjön, mert igazoltan kevesebb a szövődmény és gyorsabb a műtét utáni felépülés a megfelelő kismedencei izomzattal rendelkező betegeknél.

Egyedül, otthon is meg tudom tanulni a kismedencei tornát vagy mindenképpen szükség van trénerre?

Mint ahogy az életmód megváltoztatása, úgy a kismedencei torna megtanulása is működhet otthon, könyvből, internet segítségével vagy mobil applikációval. Időzavar, közlekedési nehézség vagy spórolási okok egyaránt előidézhetik, hogy az otthoni tanulás és gyakorlás az egyetlen alternatíva. Sikeres torna és gyakorlás esetén két-három hónap alatt ilyenkor is biztosan jelentkeznek a pozitív hatások. Ha ez nem következik be, akkor azonban érdemesebb a szakértő segítségét kérni, mint a nedvszívó betét használatát véglegessé tenni.

Egy 2015-ben az USA-ban készült felmérés azt mutatta ki, hogy olvasott, hallott információ alapján csupán 25% volt azok aránya, akik helyesen, azaz jól és hatásosan végezték a kismedencei és törzsizom gyakorlatokat. Kismedencei tornát kínáló szolgáltatók bevonása esetén a sikerarány jelentősen növekedett, de így is csak 50% lett gyakorlatokat jó hatásfokkal végzők aránya. Mindez rámutat arra, hogy kismedencei rehabilitáció kérdésében kiemelt fontossága van a megfelelő tréner kiválasztásának, emellett pedig az izomzat fejlődése, az állapot változása mérésének. Dr. Pácsa Szilvia a kismedence izmainak állapotát szubjektív módon a panaszokat felmérő kérdőívekkel, objektíven azonban az izomerőt mérő műszerekkel (EMG-vel) végzi.

Megfelelő, képzett trénert Magyarországon főként (de nem kizárólagosan) a gyógytornászok és az ergoterapeuták között fogunk találni. A kismedencei izomzat fejlődését pedig a kismedencei izomzat EMG vizsgálatával, hüvelyi nyomásméréssel, mérőeszközök hiányában pedig manuális vizsgálattal (Oxford skála) követhetjük.

Ha az életmód változtatás, a kismedencei torna és az esetleges gyógyszeres terápia együttese megfelelő tartalommal és minőségben került összeállításra, úgy természetesen a panaszok is folyamatosan csökkennek, majd teljesen meg fognak szűnni.

Az inkontinencia kezelésére több módszer is elérhető. Dr. Pácsa Szilvia a külföldön már széles körben alkalmazott EMG biofeedback készülékekkel segít pácienseinek a gyógyulásban, Magyarországon elsőként. Az általa javasolt eljárások, teendők szintén a nemzetközi gyakorlatból származnak, fókuszálva a vizelettartási problémák teljeskörű, átfogó kezelésére.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search