20. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat – kiállítás és új pályázati kiírás

 In Közérdekű információk, hírek

A festményeken a Föld távoli szegleteiben megtalálható, egymástól nagyon különböző erdőket ábrázolnak – a Brazíliában található esőerdőtől a kanadai juharerdőn át a szibériai fás sztyeppéig. Ezek a festmények jól mutatják, hogy a Föld különböző erdői milyen sokféle módon játszanak fontos szerepet életünkben: ezek látják el az emberiséget értékes nyersanyagokkal és friss levegővel, biztosítanak élőhelyet rengeteg állatnak és növénynek, és fontos helyet töltenek be a klímavédelemben is.

Miért fontosak az erdők mindennapi életünk szempontjából? Milyen szerepet játszanak a Föld ökoszisztémájában? Ezekre és sok más kérdésre adnak választ és ötleteket a 20. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázatra benyújtott munkák – amelyek közt kiemelkedő hazai alkotásokat is találunk.

Az európai régióból összesen 8000 pályázat érkezett 36 különböző országból. A korábbi regionális nyertes, a 13 éves Gáll Hanna ezúttal regionális második lett, valamint a globális verseny több mint 600 000 pályamunkájából harmadik helyezést ért el. További sikernek is örülhetünk a regionális első tízben: a 14 éves érdi Melegh Anna munkája hatodik helyezést ért el.

Gáll Hanna ötéves korában, magától kezdett rajzolni, meglehetősen ügyesen: hatévesen nyílt első önálló kiállítása egy mohácsi galériában. A több ezer pályázatból egy éven belül másodszor is a képzeletbeli dobogóra álló 13 éves tehetség – aki jelenleg a Kisfaludy Károly Gimnázium hetedik osztályos tanulója – családjában az egyetlen, aki alkotói vénával rendelkezik, ráadásul nem is akármilyennel. Hanna a mellett, hogy sorra nyeri a rajzpályázatokat, kitűnő tanuló, gitározik és néptáncol. Szabadidejét szívesen tölti  még zenehallgatással, olvasással vagy kirándulással.

Melegh Annát is korán felfedezték, már óvodás korában nagyon ügyesen rajzolt, és a kézművesség iránt is érdeklődött, ezért rajztagozatos általános iskolát kerestek számára.

E mellett nem csak kitűnő tanuló – most a Gazdagrét–Törökugrató Általános Iskolába jár német nemzetiségi szakra -, szabadidejében akrobatikus rock and rollozik, trombitán zenél és játszik egy Prima Primissima díjjal kitüntetett zeneiskola fúvószenekarában. Nagyon szeret továbbá olvasni, kertészkedni, kirándulni, tanulmányozni az állatok viselkedését – két igazán nagy szenvedélye a rajz és a természet –, de érdekli a lakberendezés is. Jelenleg felkészítő tanára, Házi Andrea vezetésével készül a 14 éves érdi kislány a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola felvételijére.

A 20. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat kiállítás legjobb képeit, a lányok munkáival 2011. december 15. és 2012. január 13. közt, hétköznaponként 8–18 óra közt, egy ingyenesen látogatható kiállítás keretében mutatjuk be az Alkotás Point Irodaházban (1123 Budapest, Alkotás u. 50.).

 

 

bayer_rajz_gall_hanna
Gáll Hanna rajza

 

bayer_rajz_melegh_anna
Melegh Anna rajza

 

bayer_killits_meleghanna_drgerhardwaltl_gllhanna
Dr. Gerhard Waltl, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója személyesen is
gratulált a két kiemelkedő eredményt elért magyar kislánynak

 

bayer_rajz_co_reyes_trisha bayer_rajz_tunda_anastasiya
bayer_rajz_tanno_honoka
bayer_rajz_hashimoto_erina
A többi nyertes alkotás

 

 

Felhívás a 21. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázatra

2012 a „Természetbarát közösségek éve”, ezért ez a 21. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat témája is. Pályázni folyamatosan lehet, a 6–14 éves gyermekek munkáit a UNEP európai regionális központjába lehet benyújtani postai úton 2012. február 15-éig.

A részletes pályázati felhívást itt olvashatod: 21. Bayer- UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat kiírása “Természetbarát Közösségek” témában

További információ a kiállításokról, a pályázatról, valamint a Bayer–UNEP együttműködésről:


www.unep.org/tunza/children

www.unep.bayer.com

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search