12 kreatív ötlet, hogy a játék tévé nélkül is szórakoztató legyen

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

A szülők régebben tévé nélkül foglalták le a gyerekeiket, számtalan szórakoztató játékot és tevékenységet ajánlva, melyek bátran megállják helyüket a televíziónézés alternatívájaként.  A szakértők figyelmeztetnek, hogy a tévénézés lustává teszi gyermekeinket. Íme egy összeállítás, hogy könnyebben válassz a hagyományos és kevésbé hagyományos játékok közül:

1. Lehúzós matricák ragasztása (3-7 éves korban)
A gyerekek imádják a lehúzós matricákat, neked pedig az a dolgod, hogy szakíts elég időt rá, mielőtt teleragasztgatja a bútorokat. Gyűjtsetek össze minél több lehúzóst és tartsátok egy dobozban. Amikor időre van szükséged, adj egy fehér lapot a gyereknek és mondd meg neki, találjon ki egy mesét, színesceruzák és lehúzós matricák segítségével vesse papírra.

2. Rend a gyerekszobában (3-9 éves korban)
A játék, hogy takarítson a gyerek a szobájában, vicces lehet, de ne kényszerítsd rá. Lenyűgöző, ahogy a gyerekek hirtelen érdeklődni kezdenek a játékaik iránt, amiket meg akarnak „menteni”. Mikor ellenőrzöd a munkát, ne feledd el megköszönni a befektetett energiát.

3. A gyerekek és a zoknik
(3-8 éves korban)
A gyerekek többsége ismeri az alapszíneket, mint barna, fekete, fehér, piros, úgyhogy miért is párosítanád te össze a zoknikat, mikor a gyerek profi, már ami a színek felismerését illeti. Adj neki egy csomó zoknit és kérd meg, hogy párosítsa össze őket. Egyes gyerekek össze is tudják csomagolni őket kis gombócokba.

4. Használd ki a technológiát (4-12 éves korban)
A gyerekek állandóan mesét hallgatnak. Míg a mesék ugyanazok maradtak, a technológia változott. Tölts le minél több mesét az internetről, tedd az iPod-ra, így a gyerek azt a mesét hallgatja, amelyiket akarja. A hangoskönyvek mellet más hasonló, interaktív fejlesztő játékok is a segítségedre lehetnek.

5. Állati vonzerő (5-9 éves korban)
Ha van cicátok, adj a gyereknek egy ceruzát, amire cérnával egy toll van kötve, és mutasd meg, hogy kell játszani vele. Mindketten jól fognak szórakozni. Ha van egy fáradt kutyád, tökéletes vendége lesz a teapartinak, amit a gyermeked szervez, csak azt ne várd el a kutyától, hogy úgy üljön, mint egy ember, és felemelje a kisujját.

6. A kis zenész (3-6 éves korban)

Bátorítsd a gyereket, hogy szedje össze az összes hangszert a házból (dob, gitár, orgona, triambulum, szájharmónika, flóta) és tegye őket sorba. Mondd, hogy játszon mindegyiken, dalokat létrehozva és használjon többfajta hangszert. Két dolgot vegyél figyelembe: ne játszátok ezt a játékot, ha fáj a fejed, vagy telefonon beszélsz.

7. Kreatív számítógépes játékok (3-7 éves korban)

Nagycsoportos gyermeked számára letölthetsz fejlesztő és szórakoztató játékokat. Néhány javaslat:
• játék, amivel zenét lehet komponálni
• játék, amivel rajzolni lehet
• játék, ahol elrejtett képeket kell megtalálni
• áték, ami a gyerek hangján mondott szavakat vicces állathangokén mondja vissza
• játék, ami fejleszti a memóriát
• játék, amivel gyakorolni lehet a szavak elválasztását

8. Könyvek elrendezése (5-7 éves korban)

Ha a polcok tele vannak mesekönyvekkel, mondd meg a gyerekednek, hogy tegye rendbe nagyság, téma, szín vagy kedve szerint őket. Ez az alkalom segíteni fog a gyereknek új mesék felfedezésében. Később kérdezd meg, miért éppen úgy rendezte el őket, és kérd meg, olvasson fel neked a kedvenc könyvéből.

9. Közös családi takarítás (5-8 éves korban)
A nehezen elérhető helyeken, az ágy mögött nagy mennyiségű kosz van. Adj egy szemetes zacskót a gyereknek és kezdődhet a munka!

10. Skype (3-12 éves korban)

Kapcsolódj a szüleidhez a Skype és az internet segítségével. A gyerek örülni fog, hogy megmutathatja a nagyszülőknek az új ruháit, rajzait, jelmezeit, állatait. A nagyszülők kezdetben vonakodhatnak az új technológia kipróbálásától, de nem fogják elszalasztani az alkalmat, hogy láthassák az unokát.

11. Szavak a képernyőn (4-8 éves korban)

Abban az esetben, ha a gyerek már elég nagy ahhoz, hogy leírja a nevét, minden játék szórakoztató lehet, amikkel szavakat lehet alkotni. Mutasd meg, hogyan lehet változtatni a betűk az alakján, színén, méretén. Ez az elfoglaltság segíthet a gyereknek, hogy gyorsabban tudjon gépelni.

12. Légy kreatív!
Sok színes gabonapehely van, ami gyűrűre hasonlít. Kérd meg a gyereket, hogy válogassa szét szín szerint, majd csináljon belőlük láncot vagy karkötőt. Nagyon vicces lesz!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search