10 tény és tévhit az újszülöttekről

 In A baba első tizenkét hónapja

Hogyan éljük túl az első heteket az újszülött babával? Erre a kérdésre áradnak a jótanácsok, a gond csak annyi, hogy legtöbbször mást mond a gyermekorvos, mint a védőnő, máshogy csinálták szüleink, vagy a barátnőnk, és minden módszertől eltérnek a szakkönyvekben leírtak. A CBS Reality csatorna most segítségére siet a mindentől pánikoló friss szülőknek, és összeállított egy listát újonnan induló sorozata, a Születés napok apropóján 10 tényről és tévhitről, hogy mindenkinek nyugodtabban teljen a babával töltött kezdeti időszak.

1. Egészséges, vagy veszélyes az újszülöttel friss levegőre menni?

Érett csecsemőnél egyhetes – tíznapos korban érdemes megkezdeni a levegőztetést. Kezdetben csak a szobában nyissunk ablakot tíz percre, majd fokozatosan növeljük ezt az időszakot. Két-háromhetes korban levihetjük egy utcai sétára; a szabad levegőn elfáradt csecsemő éhesebb lesz és altatni is könnyebb.

2. Ha állandóan karba vesszük a síró babát elkényeztetett lesz?

A csecsemők azért sírnak, mert éhesek, fáradtak vagy fáj valamijük. Egy újszülöttet még nem lehet elkényeztetni azzal, hogy karba vesszük, ha sír. A testközelség természetes igénye a babáknak, ezen igény kielégítése semmilyen kóros következménnyel nem jár.

3. Az újszülött babák nem tudnak legurulni az ágyról. Vagy mégis?

Az újszülött csecsemő nem tanul meg kúszni még pár hónapig, azonban a legkisebb babák is fészkelődnek. Nehéz elhinni, de akár egy egész ágyon képes átfészkelődni magát, így semmiképpen se hagyjuk magára kitámasztás nélkül.

4. Felébreszthetünk egy újszülött kisbabát, vagy hagyjuk aludni?

Az első hetekben a védőnők azt szokták javasolni, hogy kettő-négyóránként egyen a kicsi, hogy visszanyerje születési súlyát. Ha a védőnő megállapítja, hogy a baba megfelelően gyarapodott, azután már megvárhatjuk, míg a kicsi maga ébred fel az etetésre.

5. Az anyatejes babák tényleg nem buknak?

A szülők rendszerint megrémülnek, ha a csecsemő nem sokkal étkezés után visszabukja az anyatejet, de az esetek többségében szerencsére teljesen normális jelenségről van szó. Amíg gyarapodik a kicsi súlya, nincs mitől aggódni.

6. A baba körmét kéthetes kor előtt nem szabad levágni?

Sokan hiszik, hogy meg kell várni, míg a kicsi két-három hetes nem lesz, de valójában akkor kell vágni, mikor túl hosszúnak érezzük. Túlhordott babáknál lehet, hogy már az első nap sort kell keríteni a manikűrözésre.

7. Normális dolog, ha lapos a baba feje?

Általában azért alakult ki, mert a baba túl sokat aludt háton, ugyanabban a pozícióban. Legtöbbször egyszerű és fájdalommentes a kezelése: álmában el kell fordítani a hanyatt fekvő baba fejét, hogy ne mindig ugyanabban a helyzetben tartsa.

8. Ha sírni hagyjuk a babát, erősebb lesz a tüdeje?

Bár nagyanyáink még így tartották, ez azonban nem igaz. Síráskor a baba rekeszizma feszül meg, a tüdeje nem lesz fejlettebb, vagy erősebb.

9. Öltöztessük-e a babát két-három réteggel melegebben, hogy ne fázzanak meg?

A csecsemők hőcseréje rosszabb, mint a felnőtteké ezért könnyebben kihűlnek, de könnyen be is fülledhetnek. Ezért a természetes anyagból készült, meleg, de jól szellőző ruhák a legelőnyösebbek. Csak egy réteggel melegebben öltöztessük fel az újszülöttet, mint amit mi komfortosnak érzünk éppen.   

10. A kismellűek kevesebbet tudnak szoptatni?

Szerencsére a mell méretének sok köze nincs a tejtermeléshez. A mell nagyságát nem a tejmirigyek, hanem a zsírszövet mennyisége adja. Egyetlen tényező lehet, mikor egy nő képtelen szoptatni, ha teljes mértékben hiányoznak a tejmirigyek.

A legbiztosabb módja az előzetes tájékozódásnak, ha „beköltözünk” egy olyan házba, ahová újszülött érkezik. Erre ad most lehetőséget a CBS Reality mindennap 6:50-kor, 13:05-kor, 16:00-kor és 18:00-kor jelentkező dokumentum-sorozata, a Születés napok, amely bemutatja, milyen kalandokat élnek át a szülők és az újszülött az első hat hétben; feltárják a szülővé válás érzelmi, egészségügyi, gazdasági és szociális szempontjait.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy