Karácsonyi gyömbérsüti

0

 

Az angolszász országokban a karácsonyi menü elmaradhatatlan része a gyömbéres süti, mely nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melynek receptjét az alábbiakban közöljük.

Teljes szükséges időtartam: 2h25; Előkészületek 15 perc; Sütés: 10 perc; Mennyiség: 3-4 tucat süti.

Hozzávalók:

-          450g liszt

-          1 teáskanál szódabikarbóna

-          1/2 teáskanál só

-          2 teáskanál őrölt gyömbér

-          1 teáskanál őrölt fahéj

-          1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

-          1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

-          17dkg szobahőmérsékletű vaj

-          17dkg barnacukor

-          15dkg melasz

-          1db nagy tojás

-          1 teáskanál vaníliakivonat

-          színes cukorkadarabok dekorációnak (sprinkles)

-          vaníliahab dekorációnak

Elkészítése:

1. Verjük fel géppel a vajat és a barnacukrot egy edényben, keverjük el benne a melaszt és a tojást.

2. Adjuk hozzá a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót, s keverjük addig, amíg össze nem áll a tészta.

3. Felezzük meg a tésztát, csomagoljuk be a két adagot folpackba, majd simítsuk el őket úgy, hogy korongot formázzanak. Tegyük be a korongokat a hűtőbe kb. 2-3 órára, amíg megszilárdulnak.

4. Terítsük ki az egyik korongot egy liszttel megszórt sütőpapírra, s nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra. Ugyanezt ismételjük meg a másik koronggal is. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

5. Vágjunk ki „gyömbérsüti emberke” formákat, s tegyük rá őket egy sütőpapírra.

6. Süssük a formákat kb 10-15 percig, s utána hagyjuk őket a sütőpapíron kihűlni.

7. Igény és fantázia szerint dekorálhatjuk a kész sütiket vaníliahabbal, cukordekorációval.

Forrás: delish.com

 

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.