A stresszmentes karácsony receptje háziasszonyoknak

 In Ünnepek és szokások

Karácsony a legfontosabb családi ünnep, amit mindenki igyekszik a szerettei, családtagjai körében eltölteni. A háziasszonyok, anyukák nagyrésze sajnos elköveti azt a hibát, hogy mire eljön a gyerekek és felnőttek által várva várt Szenteste, addigra ők a fizikai és idegi kimerülés jeleit mutatják nem kevés feszültséget okozva a családjuk körében, pedig az ünnepnek nem erről kéne szólnia. Az alábbiakban összeszedtünk néhány jótanácsot, melyek betartásával elkerülhetjük az előkészületekbe történő „beleszakadást”, a veszekedésekkel teli ünnepeket.

1. Családi tanács

Már jó előre üljünk össze a családtagjainkkal, s beszéljük meg, ki, hogyan és hol szeretné tölteni a karácsonyi ünnepeket és esetleg milyen iskolai/munkahelyi kötelezettségeik vannak. Csináljunk egy pontos időbeosztást, hogy tudjuk, kinek, mikor és hol van jelenése, a kifejezetten családi aktivitásokat pedig próbáljuk meg úgy összehangolni, hogy mindenki kedvenc időtöltésére legyen idő és alkalom. Próbáljunk minél több közös programot összeállítani.

2. Töltsük otthon a Karácsonyt

Sokszor maga a rokonokhoz történő utazás és annak előkészületei okoznak feszültséget és problémákat, amit úgy tudunk egyszerűen eliminálni, ha otthon töltjük az ünnepeket szűk családi körben. A rokoni kapcsolatoknak túl kell élniük azt, ha esetleg idén nem az anyósnál, vagy anyukánál töltjük a Karácsonyt!

3. Dekorációs verseny elhagyása

Nem kell versenybe szállni a szomszéddal, aki még a kéményét is feldíszíti, illetve nem kell azon agyalni állandóan, hogy milyen új dekorációt vegyünk a nappaliba, vagy esetleg hová férne el az akciós áron kínált 33 méter fényfűzér, amit „mindenképpen” meg kell venned…Inkább törekedjünk minimális, de ízléses ünnepi díszítésre, mely nem viszi el a készülődésünk idejének nagy részét. Vonjuk be a családtagokat a díszítésbe, mindenkinek lehetnek jó ötletei, nem Neked kell megoldanod a feladatot!

4. Ajándékok

A családtagjainkkal beszéljük meg időben, milyen ajándékokra vágynak a leginkább, s anyagi lehetőségeinkhez mérten vegyük meg nekik azokat, illetve készítsünk mi magunk is apró meglepetéseket. A vásárlással töltendő stresszes rohangálást azzal tudjuk lecsökkenteni, ha interneten rendelünk (figyelem, csak ismert és megbízható oldalakról rendeljünk!), s a felszabaduló időt más fontos dolgokra tudjuk fordítani.

5. Konyhai előkészületek

A vásárlási hercehurca után ez a legtöbb időt és energiát igénylő dolog, amin szintén spórolhatunk, ha idén hétféle fogás helyett csak kettőt vagy hármat főzünk, vagy négy fajta sütemény helyett csak kettőt készítünk. Ha lehet, vonjuk be a családtagjainkat a főzési és sütési előkészületekbe, hogy ők is érezzék az esemény fontosságát és ezzel is növeljük az ünnepre való felkészülés belső, családi kötelékformáló hatását. Aki megteheti anyagilag, rendeljen kész karácsonyi menüket éttermekből, így biztos megússzák a főzőcskézéssel járó bonyodalmakat.

6. Pihenés

Mindig legyen időnk egy kicsit megállni és pihenni – akár aktívan -, mert annak tényleg semmi értelme, ha Szenteste a háziasszony energiáinak végén jár, s csak veszekszik minden apróságon az összegyűlt családtagokkal…

Ha ezeket a jótanácsokat akár csak részben be tudjuk tartani, már nagy lépéseket tettünk egy boldogabb, békésebb karácsonyi családi ünnephez!

BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search