Hogyan fotózzunk gyertyafényben?

0

Ne használjunk vakut!

A vaku túl sok fényt koncentrál ki hatókörön belül, amitől a vaku közelében lévő tárgyak, személyek túl világosak lesznek. Nem beszélve arról, hogy a vaku kékes fénye pont elrontja azt a finom sárgás hangulatot, amit épp megőrizni szeretnénk.

 

Filmérzékenység beállítása

A digitális fényképezőkön immár egy gombnyomással állítani lehet a “film” érzékenységét, azaz az ISO értékét. Ez alap beállításként 100-as értéket szokott felvenni, de ha nagyon sötét van, akkor egészen 800-ig is fel lehet tekerni. Ezen művelet révén a fényt jobban érzékeli a fényképezőgép. Ugyanakkor az ISO érték állításával csínján bánjunk: 800-as érték felett már előfordulhat, hogy kissé szemcsés lesz a kép.

 

Hosszú expozíciós idő

Ha már megvan a magasabb fényérzékenységünk, akkor nyugodtan beállíthatjuk az expozíciós idő hosszát. Minél tovább van nyitva a blende, annál több fény jut be a gépbe és annál nagyobb az esélyünk arra, hogy szép gyertyás képeket készítsünk. Persze ennek is vannak határai: az emberek általában 1/30-ig (a másodperc harmincad része) tudják stabilan a kezükben kitartani az expozíciót.

 

gyertyafény
A meghitt hangulatot a gyertyafény teszi teljessé

 

Használjunk állványt!

Ha úgy érezzük, hogy nem bízzuk a véletlenre és a remegő kezünkre, akkor használjunk állványt! Ha nincs állvány, de szeretnénk valahogy stabilizálni a kezünket, gépünket, akkor egy asztallapon kitámasztott fényképezőgép is jó lehet végső esetben.

 

Gyertyák a térben

Igyekezzünk úgy berendezni a képet (s ehhez nem kell átrendezni a lakást!), hogy a gyertyák ne csoportosuljanak a kép egyik sarkában, hanem ide is, oda is jusson belőle. Ez azt jelenti, hogy meg kell keresnünk a legideálisabb beállítást.

 

karácsonyi gyertyafény
Csodaszép képek készülhetnek gyertyafényben

 


Breuer Anna – www.mosolymuhely.hu

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!