Hasznos tippek a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

0

Hogyan óvd meg családodat és gyermekedet a nyári ételmérgezésektől?

A nyári ételmérgezések rendkívül gyakoriak a nagy kánikulának köszönhetően, mivel ilyenkor az időjárás kedvez a különféle baktériumok és gombák szaporodásának. Az akár súlyos következményekkel járó kellemetlenséget egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni, ezáltal pedig a kerti grillezés, az erdei piknik vagy a nyaralás valóban vidáman és kellemesen telik majd. A gyerekek egészsége és annak megőrzése még nagyobb figyelmet érdemel, hiszen az ő szervezetük árzékenyebben reagál egy gyomorrontásra vagy ételmérgezésre, mint a felnőtteké.

 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok kerti grillezéshez

? A kerti grillezéshez mindig megbízható helyről vásárold az alapanyagokat, amelyek lehetőleg frissek és jó minőségűek legyenek.

? A húst alaposan olvaszd ki, mielőtt felrakod a rácsra, hogy egyenletesen át tudd sütni. Amennyiben a hússzeletek egyes részei fagyosak maradnak, lehetséges, hogy nem sül át megfelelő mértékben, így maradhatnak benne olyan baktériumok, amelyek ellenálltak a hőkezelésnek.

? Kiolvasztás után mindig a hűtőben tárold a bepácold a húsokat, ne hagyd a konyhaasztalon,  szobahőmérsékleten állni. Ne használj fel olyan pácolt húst, ami utána nyers hússal érintkezett.

? Lehet, hogy valamivel tovább tart, de süss át alaposan minden szelet húst. Amennyiben rövidíteni szeretnéd a sütési időt, melegítsd elő a húst a sütőben vagy a mikróban.

? Használj húshőmérőt annak megállapítására, hogy teljesen megsült-e minden egyes hússzelet. Ha nincs ilyen eszközöd, akkor egy éles kés segítségével ejts egy kis bemetszést a hússzeleten, hogy ellenőrizd a belsejét is.

? Fogyasztás előtt vágd el a szeletet, hogy ellenőrizd nem maradt-e nyers, véres a belseje.

? Amennyiben nem azonnal fogyasztjátok a rostonsült húsokat, igyekezz azokat melegen tartani. Szobahőmérsékleten csupán két óráig maradnak biztonságosan fogyaszthatóak.

? Ne hagyd a fűszereket, önteteket (ketchup, mustár, majonéz) odakint, különösen a napon ne, amíg az ételek készülnek. Ezeket csak akkor hozd ki, amikor már mindenki leül enni, és az étkezés végeztével vidd vissza őket a hűtőszekrénybe.

 

Ételmérgezések elkerülése családi piknikek és kempingezések alkalmával

? A vásárlás utolsó momentuma legyen a hús vásárlása. Ha már megvetted a húst, menj egyenesen haza, hogy minél hamarabb hűtőszekrénybe, fagyasztóba kerüljön. Ha még menned kell utána valahova, vigyél magaddal egy hűtőládát, hogy biztosítsd a hús megfelelő hűtését.

? Amikor ebédet csomagolsz, gondoskodnod kell az élelmiszerek megfelelő hűtéséről. Ne feledd, hogy az ennivalóknak nem szabad 2 óránál többet állniuk szobahőmérsékleten. Különösen figyelj erre a gyermekek esetében.

? Ha jóval a fogyasztás előtt főzöd meg az ételt, ügyelj arra, hogy az ételek lehűljenek, mielőtt a hűtőszekrénybe kerülnek. Tárold őket kisebb tálakban, dobozokban, hogy megfelelő mértékben kihűljenek. Csak az indulás pillanatában vedd ki a hűtőből.

? Használj kisebb edényeket a megfőtt ételek tárolására, így csak éppen annyit veszel elő, amennyit egyszerre elfogyasztotok, és a többi hűtve maradhat.

? Tárolj sok jeget, jégakkut a hűtőtáskában, hogy alacsony hőmérsékleten tartsa az élelmiszereket. A baktériumok 40 és 140 C? között szaporodnak a leggyorsabban.

? Az innivalót mindig külön hűtőládában tárold, ne legyen egy helyen a romlandó élelmiszerekkel. Az ember gyakrabban szomjazik meg az autóban a nyári nagy melegben, így gyakrabban nyitja fel az italos hűtőtáska fedelét, tehát a jég is hamarabb elolvad benne.

? A hűtőládát soha ne tedd a csomagtartóba, legyen az autó légkondicionált részében, bent az utastérben.

? Amint kiértetek a tervezett piknikhelyre, úgy tárold a hűtőtáskát, hogy védve legyen a közvetlen napfénytől.

? Amint befejeztétek az étkezést, azonnal helyezz vissza minden megmaradt ennivalót a hűtőládába. Azokat az ételeket, amelyek több, mint 2 órát voltak szabadon, hűtés nélkül, inkább  dobd ki!

? A visszaúton se feledkezz meg arról, hogy a hűtőtáska helye az utastérben van. Abban az esetben ha a kirándulás 5 óránál hosszabbra sikerült,  viszont az élelmiszereket az előírásoknak megfelelően a hűtőtáskában, jégen tároltátok, akkor a haza vezető úton még fogyaszthatóak lesznek. Azért miden esetben ellenőrizd, hogy valóban hidegek-e. Amennyiben nem hidegek, inkább ne kockáztass és dobd el őket!

? Ha bizonytalan vagy, inkább dobd ki, ne egyétek meg azt az élelmiszert, ami már nem biztos, hogy jó. Ne kockáztass egy esetleges ételmérgezéses megbetegedést!

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!