A szoptatás mint kihívás

0

szoptatás

A szoptatás mint kihívás

Néha az anyának és a babának egyaránt türelem és kitartás kell ahhoz, hogy megtanulja és elsajátítsa a szoptatás és szopás rutinját. De a munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.


Nyugtalanságot okozhatnak a számodra a következő tényezők a szoptatással kapcsolatban:

A személyes kényelem. Eleinte az anyák nem tudnak ellazulni szoptatás közben. De sok gyakorlattal és támogatással túltehetik magukat ezen a problémán. A szoptatás nem kellene fájjon. A kezdeti fájdalmak normálisak, és nem tartanak tovább egy percnél minden etetésnél.

De ha a szoptatás ideje alatt fáj a melled, kérj tanácsot a szakorvostól. A probléma oka sokszor csak a rossz szoptatási technikában rejlik, de a dolgok nem úgy haladnak, hogy kellene, akkor más problémák is lehetnek, mint például egy fertőzés.

Az szoptatási idő és a szoptatás gyakorisága. Természetesen a szoptató anyáknak sok időre van szükségük. Vannak olyan anyák, akik attól tartanak, hogy a szoptatás megakadályozza őket abban, hogy elvégezhessék a mindennapi teendőket, hogy túlterhelté válik a programjuk.

Az igaz, hogy az anyatejjel táplált csecsemőket gyakrabban kell etetni mint a tápszerrel etetett bébiket, mert az anyatej könnyebben emészthető. Ez azt jelenti, hogy az anyák 2-3 óránként kell szoptassanak a baba életének első heteiben.

Ez a tevékenység sokszor nagyon fárasztó lehet, de ha már rutinná vált a szoptatás, esetleg a többi családtag is besegíthet a csecsemő etetésében a felgyűlt anyatejjel amit ki kell fejni vagy a mellpumpával. De amíg a babát ritkábban kell etetni, ez nem sok időt fog elvenni, és éjjel a baba aludni fog.

Mostmár elkezdheted az idődet beosztani, a szoptatás és/vagy fejés függvényében. Ha az anyatejet kiszívatad, vagy fejed, akkor a szervezeted következő szoptatásig mégtöbb tejet fog termelni.

Étrend. A szoptató nőknek oda kell figyelniük az étrendjükre, mert az anyatejjel különböző anyagok kerülnek be a gyermek szervezetébe. Akárcsak a terhesség ideje alatt, kerülnöd kell a halat, mert a halnak magas a higanytartalma. A szoptatás alatt az alkoholt teljesen mellőzöd kell, még kis mennyiségben sem fogyaszthatod, mert továbbítod gyermekednek. A koffein fogyasztását is korlátoznod kell, legfeljebb 300 mg (1-3 csésze kávé) naponta, mert ingerlékenységet okoz.

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.