A nyugodt alvás titka babáknál és kisgyerekeknél

0Íme, néhány tanács
: lehet segítségedre válnak, de az is elképzelhető, hogy nem. A lényeg, hogy találj egy olyan megoldást, ami megfelelő számodra és a baba számára is:

• Tanuld meg felismerni a jeleket, amelyek arról árulkodnak, hogy a gyermek álmos: ásítás, nyugtalanság, sírás; minél hamarabb ismered fel ezeket a jeleket és nem hagyod nagyon elfáradni, gyermeked annál hamarabb fog elaludni.

• Tanácsos a babát egy kis takaróba becsavarni, bepolyálni, hiszen miközben alszanak, felidézik, milyen kényelmes volt anya pocakjában, s így nem riadnak fel olyan könnyen a kinti zajoktól.

• A halk zene is elnyomja a házból, szomszédból beszűrődő zajokat; ha minden nap elalváskor ugyanazt az altatót teszed be neki, a baba egy idő után tudni fogja, hogy elérkezett az alvás ideje, mikor meghallja a zenét.

• Óvd saját magadtól is gyermeked álmát – ne piszkáld, nézegesd, miközben a baba alszik. A gyerek sok mindent megtanul, többek közt az alvást is: ha a baba elcsendesült, elaludt, feküdj le te is legalább egy fél órára – meglátod, jót fog tenni egy kis pihenés.

• Ha a baba nyugtalan, vess be különböző taktikákat: hintáztasd, készíts neki relaxáló fürdőt, masszázst – ez jót tesz a vérkeringésnek, de kellemes közös időtöltés is. Dúdolj neki egy altalódalt, hiszen a baba biztonságban érzi magát, ha hallja a mama hangját.

• Figyelj oda gyermekedre  és fel fogod ismerni a jeleket, melyekkel közli veled, hogy számára elérkezett az alvás ideje. Ha elalvás előtt mindig elmondod neki, hogy itt az ideje, hogy aludjon, ahogy nő, meg fogja érteni, amit mondasz neki.
 
• Tarts egy óra csendszünetet lefekvés előtt; meglátod, a baba megnyugszik, elcsendesül. A nagyobb gyerekek esetében segíthet még egy fürdő, masszírozás, és énekelni is lehet nekik.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!