A beszédtanulás gyereked számára idegennyelv-tanulás

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyermek beszél
Egy baba be van programozva nyelvtanulásra – bármely nyelv megtanulására. Tulajdonképpen semmivel sincs jobban felkészülve arra, hogy anyanyelvét megtanulja, mint mondjuk a portugál nyelvet. Ha egy idegen nyelvű család örökbe fogadta volna, az ő nyelvüket tanulná meg, és nem azt, amit  valódi családja tanítana neki.

Mindegyik gyerek küzd azzal, hogy megfejtse a nyelv kódját. Ez azt jelenti, hogy odafigyel a nyelvre, elkezdi megérteni a beszéd egy részét és külön felismerni a szavakat. Azután a nyelvtani szabályokat is megtanulja, és hogy a nyelvet miként használja szociális környezetben. Ez nem egyszerű feladat a picinek. Viszont ez bele van kódolva, és már az anyaméhben elkezdődik a folyamat.

Hogyan segíthet egy szülő a babájának és kisgyermekének abban, hogy megtanulja a nyelvet?

Elsősorban azt kell megérteni, hogy a kisbabák egy számukra idegen nyelvet tanulnak. Viszont előnyben vannak egy felnőtt emberhez képest, mert agyuk jóval képlékenyebb. Születésüktől kétéves korukig tart a nyelvtanuláshoz neurológiailag legkedvezőbb időszak. Ez a fejlődésre legalkalmasabb periódus 5 éves korukig tart. A tanulás egész életükön át tart, de az idegen nyelveket legkönnyebben első éveikben tanulják meg.

Másodsorban a szülők egy igen jó nyelvoktató tanár szerepét játsszák. Milyen technikákat alkalmaznak a jó nyelvtanárok? Általában leegyszerűsítik a nyelvet olyan összetételekre, amiket a tanuló könnyen kezel. Azon a szinten tanítanak, amelyen a baba éppen van, amit megért.

Következzen néhány tanács, amely elősegítheti a gyermek beszédfejlődését:

Beszéljünk arról ami épp most történik és valós – amit a baba épp lát, hall vagy amit megél.

• Inkább kijelentéseket használjunk, mint kérdéseket. Gondolkozzunk csak el: milyen érzés lenne, ha egy nyelvtanár idegen nyelven kezdene olyasmiket kérdezni, amit nem is értünk és válaszolni sem tudnánk? Ha a tanár olyasmiről beszélne, amit könnyen megfejtünk, mert van hozzá “kulcs”, akkor sokkal bátrabban és felkészülve tudunk hozzászólni a témához. Én személy szerint a második módszert választanám. Sokkal kényelmesebb úgy beszélgetésbe elegyedni, ha csak akkor szólsz bele, amikor fel vagy készülve, és nem azonnal kell válaszolnod egy közvetlen kérdésre.

• Lassítsatok a beszédritmussal. Ismét, képzeld magadat a pici helyébe. Ha vannak ismereteid egy adott idegen nyelvről, de nem beszéled folyékonyan, és megfigyelsz beszéd közben egy olyan embert, aki anyanyelvi szinten beszéli, azt kívánod: “Bárcsak lassabban beszélne! Megérteném, ha több szót felismernék.”

Ismételjétek el a fontos szavakat. Ha az eseményekkel kapcsolatos kulcsszavakat többször hallja, valóban segíthet a tanulás megalapozásában.

Tiszán beszélj! A gyors beszéd egy nagy lecsónak hangzik a másik számára, aki csak most tanulja.

Helyezd a hangsúlyt a fontos szavakra, mondd lassabban őket, esetleg egy kicsivel hangosabban, hogy aztán jól ki lehessen válogatni a szófolyamból.

Alkoss mondatokat, s aztán egyszerűsítsd le kifejezésekre, majd szavakra. Összetettből csinálj egyszerűt, és fordítva. Én a szülők számára a piramis analógia a legjobb vizuális példa.

Mosolyogj, dicsérd és örvendezzetek a csevegéseteknek! Ismét gondolj az iskolára: egy olyan tanár tetszene jobban, aki kedves, megdicséri a fáradozásodat, vagy egy szigorú, aki mindig kijavít?

 Viselkedjetek természetesen! Menjetek el ide-oda, érezzétek jól magatokat, fedezzetek fel új dolgokat, amiről beszélgetni lehet. A változatosság gyönyörködtet – tartja a közmondás.

• Beszélgessetek sokat, keressetek minél több alkalmat rá! A babához való beszélgetés minősége és mennyisége egyaránt nagyon fontos.

Igen szórakoztató tud lenni az, ahogy a babák és kisgyermekek megpróbálják megérteni, amit beszélünk, és hogy ők is ugyanúgy akarják használni a szavakat. Ennek az időszaknak csak örvendeni lehet!

És ne felejtsük el, hogy vannak gyerekek (5-10%), akiknek, annak ellenére, hogy megkapják a megfelelő támogatást, sokkal nagyobb erőfeszítésbe kerül az anyanyelvük elsajátítása. Ha a fenti a tanácsokat megfogadtátok, és a gyermek beszédkészsége kevésbé fejlett, mint a kortársaié, kérj kivizsgálást egy beszédspecialista orvostól. A gyermeknek lehet szüksége egy speciális, hangsúlyosabb nyelvtanulási módszerre ahhoz, hogy “megfejtse a kódot”. A szülőket nem lehet hibáztatni ebben az esetben. A gyerekek egyediek, külön kis egyéniségek. Ha a készségeik nem felelnek meg a koruknak, meg kell vizsgálni, miért van így.

És persze egy gyermeknek jól kell hallania ahhoz, hogy nyelvet tanuljon. A hallását egy orr-fül-gégész klinikán meg tudják vizsgálni – ide akkor érdemes ellátogatni, ha azt feltételezzük, hogy a gyerek nem olyan mértékben hall, mint ahogyan kellene, és emiatt a nyelvi- és beszédkészsége túl lassan fejlődik.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search