8 egyszerű módszer a baba-apa kapcsolat megerősítésére

0

8 egyszerű módszer a baba-apa kapcsolat megerősítésére

Pocak-beszéd

Számos felmérés erősítette meg azt a tényt, hogy a babák már a 30. terhességi héttől kezdődően meg tudják különböztetni szülők hangját az idegenekétől. A férfi hangok – amelyek alacsonyabbak – könnyebben érzékelhetőek a baba számára, mint a nők magasabb hangjai. Ugyanez a tanulmány állapította meg azt is, hogy ha az apukák a születés előtt beszélnek a babákhoz, azok felismerik hangjukat. Énekelni vagy mesét olvasni a babának szintén hatékony módja a kapcsolatteremtésnek! Valójában nem számít, mit énekelsz – a gyermek úgysem érti a szavakat, de reagálhat a dallamra, különféle magzatmozgásokat produkálva.

 

Vegyél részt a születés pillanatában!

A vajúdás alatt sok segítséget jelenthet a kispapa támogatása – akár egy kézfogás is elegendő ahhoz, hogy a párodat megerősítsd és biztonságban érezze magát ebben a nehéz szakaszban. Mindez arra emlékezteti, hogy te is ugyanúgy részese vagy a születés csodájának, mint ő.

 

A baba masszírozása

A babamasszázs serkenti vérkeringést, ellazít és nem utolsó sorban segíthet az apának kapcsolatot teremteni gyermekével. Számos kedvező élettani hatása ismert (elősegíti az emésztést, csökkenti a hasfájást), azonban a helyes technika elsajátítása némi gyakorlást igényel. Kérj tanácsot más szülőktől, de a védőnő is hasznos tippeket adhat ezzel kapcsolatban.

 

Fürödj együtt a babával!

A baba fürdetése egy csodálatos mód a picivel való kapcsolatteremtéshez. Sok baba fél, amikor a számára  hatalmas fürdőkádba kerül, azonban valamelyik szülő gondoskodó jelenléte oldja a feszültséget, és így a közös lubickolás nem csak vidám, de megnyugtató és bensőséges tapasztalat lehet a baba számára.

 

Mindennapi rutin

Egy másik jó ötlet, ha a papa ölbe kapja csemetéjét vagy beleülteti a babakocsiba, és együtt elindulnak a napi teendőket elvégezni, hiszen a közös tevékenységek mindkét fél számára értékes időtöltést jelentenek. Ha a baba nyugtalan vagy nyűgös, akkor pedig apukának lehetősége lesz kipróbálnia magát egy igazi “éles” helyzetben is (gyakorlat teszi a mestert…)!

 

 

apa-baba kapcsolat

 

Ringató

A gyerekek imádnak táncolni – legyen az anya ölében vagy odatapadva apa mellkasához. A kicsik élvezik, ha gyengéden hintáztatják és ringatják őket, és az éneklés, dúdolás is jó hatással van fejlődésükre. Ez jó módszer lehet a pici megnyugtatására, és egy kis szerencsével így akár el is alszik a baba!

 

Mindennapi szükségletek

Bár sok újdonsült anyukát nehéz feladatok elé állít a szülői lét, az apukáknak sem kell kimaradniuk semmi jóból! Egy kis lelkesedéssel ők is hamar megtanulják a csecsemőgondozás alapjait, ami nagy segítséget jelenthet a kismama számára is. Ha az apa megismeri a gyermek szokásait, segíthet az etetésénél, a pelenkák cseréjénél és az egyéb, babával kapcsolatos napi tevékenységeknél, beleértve a fürdetést és sétát is.

 

Közös séta a parkban

Ha vidám és egészséges ember vagy, nincs mentség arra, hogy ne készítsd elő a babakocsit és elmenj egy frissítő sétára, vagy kocogásra a kicsivel. Ez megnyugtatja és elaltatja a babát, valamint segít kitisztítani a gondolataidat, mialatt mindketten friss levegőn vagytok!

 


Hangai Tímea

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.