Milyen legyen az ünnepi asztal a gyermek születésnapján?

 In Ünnepek és szokások

születésnapi zsúr

Terülj, terülj, asztalkám

Mit szeretnél felszolgálni a gyermek születésnapi zsúrján? Az ételeket mindig a vendégek, az összejövetel időpontja és a szülinapi zsúr stílusának függvényében válaszd ki. Akár kisebb, akár nagyobb zsúrt tervezel, illetve hideg vagy meleg menüt választasz, ügyelj arra, hogy az ételek kifogástalanok legyenek.

 

Mikor tartod a zsúrt?

Ha délelőttre szervezed a születésapi zsúrt és az egybeesik a tízórai időpontjával, nem lesz szükséged túl sok ételre. Néhány sima croissant és kifli, különböző édes és sós feltéttel kitűnő választás.

Ha ebédidőben tartod, menüként meleg ételt is felszolgálhatsz. Egyszerű és könnyen fogyasztható a gyerekek által közkedvelt csirkecomb, sültburgonya vagy rántott halrudacska. Egy tálca színes zöldség nem csak mutatós, hanem egészséges választás is egy ebédidőben tartott összejövetelre.

A délután rendezett születésnapi házibulik kedvelt harapnivalója a szendvics, amit nagyon sokféle módon készíthetsz el. Az óvodáskorú gyerekek számára fontos, hogy a szendvicsek mutatósak legyenek, azonban arra is figyelj, hogy a kenyérre vagy kiflire karikázott finomságok egészséges hozzávalókból készüljenek. A gyerekzsúrokon elmaradhatatlan a rágcsálnivaló, ezek lehetőleg házi készítésű pogácsák, kekszek vagy más apró sütemények legyenek.

Ha az összejövetelt késő délután vagy este rendezed, és családi házban éltekés az időjárás megengedi, jó megoldás lehet egy kerti grillezés is. Szintén elmaradhatatlan a gyerekek házibulijáról a fasírtgolyó, de különböző mártogatós finomságokat is készíthetsz.

A menüvel kapcsolatban kérd ki a meghívott gyerekek szüleinek a véleményét is, mert lehet hogy egyes gyerekeknek valamilyen diétát kell betartsanak. Az innivalók esetében kerüld a szénsavas üdítőket, a rostos gyümölcslevek, tea vagy limonádé a legjobb választás.

 

A kis vendégek

Kik lesznek ott gyermeked születésnapi zsúrján? Első körben mindenképp fontos tisztáznod, hogy az összejövetelre gyermeketek kis barátait, óvodatársait is meghívjátok, vagy csak a rokonság vesz részt rajta.

A menü megtervezésénél vedd figyelembe a vendéglistán szereplők átlag életkorát. Ha a kis vendégek nagy része egyidős is az ünnepelttel, akkor is készíts elő felnőtteknek szánt ételeket és italokat. A kisebb gyerekeket sokszor szüleik kísérik el a zsúrokra, ezért fontos, hogy őket is megkínáld valamivel.

Ha a vendégek többsége felnőtt, lehetsz egyedi és akár kísérletezhetsz is. A gyerekek számára készíts külön gyerek-menüt vagy beszéld meg szüleikkel, hogy melyek a kedvenc ételeik. Arra ügyelj, hogy mindenki számára biztosíts elegendő mennyiségű ételt és italt, hogy ne kerülhess kellemetlen helyzetbe.

 

A születésnapi zsúr témája

Ha lehetséges, kapcsold a zsúr témáját a felszolgált ételhez. Ha például kislányod születésnapi zsúrjának témája a sellők, felszolgálhatsz egy nagy tálca halat és tenger gyümölcseit. A halrudacskák és a kis garnélarákok mellé készíthetsz például kagylólevest, az asztal díszítése pedig szintén harmonizáljon a születésnapi zsúr választott témájával. Persze ezeket a merészebb ötleteket először beszéld meg a meghívott gyerekek szüleivel.

Ha tematikus születésnapi zsúrt rendezel gyermekednek, a dekoráció és a születésnapi torta az adott téma jegyében készüljön. A legtöbb díszítőelemet az erre szakosodott boltokban, vagy akár egy nagyobb hipermarketben is beszerezheted, azonban a saját kezűleg, gyermekeddel együtt készített dekoráció mindenképp hangulatosabb.

 

Ültetési rend

Ne várd el minden gyerektől, hogy ülve egyen, hacsak kifejezetten meg nem kéred őket erre előre. A gyerekek számár mindenképp külön asztalt teríts és a biztonság kedvéért olyan ételeket is készíts, amelyeket állva is kényelmesen lel lehet fogyasztani.

Készíthetsz kis ültetőkártyákat is, azonban a gyerekek valószínűleg úgysem fognak sokáig a helyükön maradni. Hagyd, hogy a kis vendégek érezzék jól magukat gyermeked születésnapján, a szülők pedig könnyen elvegyülhessenek a többi meghívott között, szemmel tartva csemetéjüket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search